Een van de projecten die binnenkort van start gaan binnen de Regio Deal Gezonde Groene Groei is: Circulaire Topregio Arnhem Nijmegen; Sterke Samenwerking. Suzanne Westrik is vanuit Lifeport@ de penvoerder van dit project en vertelt over haar drijfveren en het doel van dit project.
Het project
Het project Circulaire Topregio gaat drie initiatieven opzetten, ondersteunen of versterken.
- Ten eerste gaat het om het onderzoeksprogramma Organisational Sustainability and Circularity aan de Radboud Universiteit.
- Ten tweede wordt er hard gewerkt aan het opzetten en uitbreiden van een triple helix-ecosysteem in de regio Arnhem Nijmegen. Hierin zijn zowel overheden en kennisinstellingen als bedrijven vertegenwoordigd om samen te werken aan het versnellen van circulariteit. De basis voor het ecosysteem bestaat uit Circulaire Raad Rijk van Nijmegen en het Living Lab Circulair Regio Arnhem.
- Ten derde wordt er momenteel hard gewerkt aan een innovatiehub: Lifeport@ InnovatieHub Circulair. Dit is een co-creatie platform, waar ondernemers, onderzoekers en overheid samen werken aan oplossingen voor circulaire vraagstukken.
Een brug tussen bedrijven, overheden en gemeentes
Westrik werkte jaren in het bedrijfsleven, vooral in de uitzendbranche. Daardoor leerde ze veel bedrijven kennen. Ze legt uit: “Waar ik vooral iets aan heb is dat er tussen Boxmeer en Groenlo bijna geen machinefabriek staat die ik niet van binnen heb gezien. Dat heeft zoveel waarde in het werk dat ik nu doe, ik heb zoveel ondernemers gesproken en ik voel me daar heel erg thuis. Daarom vind ik het interessant om de brug zijn tussen overheid, semioverheid en die ondernemers.”
Circulariteit is noodzakelijk, legt Westrik uit: “De dingen die we doen bij Lifeport@, dat zijn echt onderwerpen waarvoor ik mijn bed uit wil komen. Circulariteit is natuurlijk de stap vooruit die we allemaal moeten maken. Onze grondstoffen raken op en worden daardoor onbetaalbaar. Dat vraagt om nieuwe manieren van werken en innovatie. Als we samen leren om nieuwe stappen te zetten in die circulaire economie, is dat volgens mij meteen een mooie aanjager voor koppelingen in de regio Arnhem Nijmegen.”
Een web weven
Naast het aanvragen van de subsidie en het zorgen voor de staatssteuntoets, draait het werk om het samenbrengen van alle partijen.
“Ik moet de kikkers in de kruiwagen houden. Ervoor zorgen dat iedereen die graag mee wil draaien in dit ecosysteem er ook bij komt. Dat is natuurlijk het spannende aan het bouwen van een ecosysteem. Dat is een soort onzichtbaar net dat over de regio heen hangt, een soort spinnenweb. Als je daar doorheen banjert, dan moet je dat web weer opnieuw weven. Dus het is heel belangrijk dat iedereen die meedoet, iets te zeggen heeft. Dat iedereen zijn eigen punt vanuit de eigen organisatie of bedrijf mee kan nemen en dat je dat samen tot een mooi geheel maakt. Daarin is vertrouwen belangrijk.
En we willen ook dat web over die rivieren heen spinnen om de samenwerking tussen Arnhem en Nijmegen sterker te maken.”
Uitdagingen
“Er zijn best wel wat partijen die dit zien zitten en ook mee willen doen, per direct. Daarmee groeit het systeem eigenlijk al voordat het goed en wel bestaat. Dat is natuurlijk positief. Wel ben ik nog bezig met indienen van een adviesaanvraag voor de provincie, die kassier is van de Regio Deal-gelden.
Daarbij is het de uitdaging om een bepaalde vrijheid te houden voor het project. Want ik weet zeker dat als we het straks hebben ingediend, er nog allemaal partijen bijkomen. En nieuwe projecten. Daarom wil ik graag een bepaalde ruimte houden om echt te creëren in de aankomende jaren. We weten nu nog niet wat we over twee jaar kunnen. Misschien is dat wel meer dan we nu denken.”
Ondernemers helpen met langere termijn ontwikkelingen
“De kracht en de tijd van ondernemers moet zitten in hun acute problemen, want als zij niet voor hun bedrijf zorgen, dan gaan ze failliet. De kracht van een triple helix-systeem is dat iedereen die daarin zit, begrijpt waar een ondernemer nu mee bezig is én waar een ondernemer over vier jaar mee bezig is. We hebben de luxe dat we een goede overheid en goed onderwijs hebben en mensen die tijd en ruimte hebben om na te denken over de problemen over drie, vier jaar. Dat tempoverschil zorgt er ook voor dat je met z’n allen met verschillende onderwerpen bezig kunt zijn. Maak gebruik van de verschillen. Het is juist zaak alles bij elkaar te brengen.”