Hightech

Zonder halfgeleiders (ook wel ‘semiconductors’ of gewoon ‘chips’) zou ons dagelijks leven er compleet anders uitzien. Ze zitten onder andere in smartphones, computers, auto’s, wasmachines en medische apparatuur. Heel veel chips hebben hun oorsprong in de Lifeport-regio.

In de regio werken ongeveer 15.000 mensen in de hightech-industrie, vooral in en rond Nijmegen. Bedrijven zoals NXP, Ampleon en Nexperia zijn grote en wereldwijd actieve fabrikanten van halfgeleiders. Zij produceren onder andere voor de automotive- en de (tele)communicatie-industrie. Elke auto in de wereld bevat minimaal vijf tot tien chips die uit de Lifeport-regio komen.

Noviotech Campus

Het hightech-cluster in de regio is vooral georganiseerd op de Noviotech Campus (NTC), op het voormalige Philips-terrein in Nijmegen. Daar zitten grote wereldwijd actieve fabrikanten, maar ook veel jonge, beloftevolle startups. De innovatieve hotspot biedt de modernste onderzoeks-infrastructuur en de beste huisvesting en ondersteuning voor ondernemers en onderzoekers. Ruim vijftig bedrijven maken daar gebruik van.

Speerpunten

De Lifeport-regio heeft op het vlak van hightech twee speerpunten benoemd.

1. RF-technologie (radiofrequentie): Nijmegen is een echte RF-regio, al vanaf de tijd dat Philips er chips produceerde. RF-chips worden vaak gebruikt in draadloze communicatiesystemen. Onder andere NXP en Ampleon maken dit soort chips.

2. Integratie en packaging: Nijmegen staat wereldwijd bekend om zijn geclusterde kennis van (heterogene) integratie en packaging. Daarbij gaat het om het verpakken van chips en het verwerken ervan tot iets wat bijvoorbeeld in een auto of een laptop kan. In Nijmegen bevindt zich het CITC (Chip Integration Technology Center): een onderzoekscentrum voor chip-packaging- en integratietechnologie. Samen met de HAN ontwikkelde het CITC de opleiding Semiconductor Packaging.

“Elke auto in de wereld bevat minimaal vijf tot tien chips uit deze regio”

Op de plek in Nijmegen waar Philips tot 2006 chips produceerde, ligt nu de Noviotech Campus. Daar, maar ook op andere plekken in de Lifeport-regio, bevindt zich een bruisend ecosysteem van bedrijven in de chipindustrie. Jan van Dellen (directeur van The Economic Board), Doeco Terpstra (Vice President van NXP) en Tom van der Dussen (clustermanager semiconductors bij High Tech NL) vertellen waarom hightech zo belangrijk is en waar de Lifeport-regio precies goed in is.
Klik hier voor het hele artikel.

Snijvlak met health

Bij innovaties in de zorg spelen sensoren en chips een grote rol. Ze kunnen ervoor zorgen dat de zorg beter en efficiënter kan worden georganiseerd. De regio kent veel innovatieve bedrijven die actief zijn op het snijvlak van health en hightech. De in de regio aanwezige kennis op het gebied van zorg en life sciences aan de ene kant en hightech aan de andere kant zorgt voor een kruisbestuiving die ideaal is voor dit soort bedrijven.

Briskr

Briskr ondersteunt ondernemers in health en hightech bij hun specifieke behoeften, zodat ze hun impact kunnen vergroten en voor verandering kunnen zorgen. Daarnaast wil Briskr laten zien hoe aantrekkelijk de regio met haar bloeiende innovatie-ecosysteem is.