Meer dan honderd bedrijven die duurzaam willen werken, gerenommeerde onderwijsinstellingen die duurzaamheid steeds meer als uitgangspunt nemen, unieke kennis bij universiteiten en hogescholen, actieve bewoners, landelijke erkenning als circulaire regio en een organisatie van gemeentes (GMR) die duurzaamheid als ambitie heeft.
In Lifeport gebeurt veel op dit gebied en de samenwerking komt steeds meer op gang.
Strateeg Jan Luijten werkt bij drie regionale organisaties: gemeente Nijmegen, Groene Metropoolregio en The Economic Board, aan het versnellen van de transitie naar een duurzame wereld. Hoe ziet hij Lifeport als duurzame regio, hoe kom je tot samenwerking en wat levert dat op?

Een regio van groen en duurzaam

Luijten vertelt hoe de Lifeport-regio hem al trok toen hij ging studeren: “Ik wilde altijd iets doen met groen, natuur en duurzaamheid, landschap. En dan keek ik vanzelf naar deze regio, je hebt hier Van Hall Larenstein, Radboud Universiteit, Wageningen Universiteit. En dat vond ik heel logisch, met dit landschap en met deze mensen. Het is een bepaald slag mensen dat om die reden hier is komen wonen. Daarmee zit duurzaamheid in het DNA van de regio. Dat heb ik altijd gevonden.”
De studie werd landinrichtingswetenschappen aan de WUR.

Triple helix: door te bundelen beweging brengen

Inmiddels werkt Luijten al jaren aan duurzaamheidsprojecten in de Lifeport-regio vanuit die verschillende werkgevers. Hij brengt allerlei partijen bij elkaar om in triple-helixverband projecten van de grond te krijgen.

De triple helix-groep (overheid, onderwijs en ondernemers) die hij daarvoor oprichtte richt zich op slimme duurzaamheid. In de maandelijkse bijeenkomst van deze triple helix-groep, met mensen van HAN, HVHL, RU, netwerkorganisaties en overheden, draait het om betere samenwerking en afstemming.
Zo de geeft de groep strategisch advies en signaleert dreigende duurzaamheidsvraagstukken om tijdig te agenderen en aandacht te vragen voor ruimtelijke functies die bijdragen aan duurzaamheid. Ook zet de groep zich in voor het vinden van financiering.

“Deze regio barst van de initiatieven en clubjes die complementair bezig zijn met duurzaamheid, maar dat is versnipperd en ze werken niet altijd samen. Soms is het ene over het andere heen georganiseerd. Dat is tegelijkertijd een beetje de keerzijde van veel actieve clubs. En ondertussen komen er veel noodzakelijke transities aan. We hebben problemen met stikstof, met energie en netcongestie, de watercongestie komt eraan, materialentekorten, schaarste aan mensen.
Het lijkt me goed om elkaar in de regio bij al die vraagstukken te helpen en zo bij te dragen aan een toekomstbestendige economie en brede welvaart. Dat kan met een betere structuurversterking en ons iets beter richten op samenwerkingen. Mensen bij elkaar zetten, zodat ze samen ergens aan werken, daar word ik gelukkig van, dat vind ik de missie van de helixgroep.”

Ondernemers aansluiten

“Wat mij fascineert en wat ik leuk vindt aan dit werk, is dat daar ook veel ondernemers op aanslaan. Daar zie je een weerslag van op de interactieve kaart over duurzaamheid in Lifeport, met meer dan honderd ondernemers die via het ondernemerschap duurzame doelen willen bereiken. Daar word ik blij van.
De overheid heeft daarbij een eigen rol. Die is er bijvoorbeeld voor rechtmatigheid, infrastructuur en ruimtelijke ontwikkeling, samenwerken en ondersteunen. De overheid kan veel doen, bijvoorbeeld in het aanbestedingsbeleid, maar is ook niet altijd de meest logische gesprekspartner voor bedrijven.
Dus als we in triple helixverband – met onderwijs erbij – de bedrijven aan boord krijgen die aan de slag willen met duurzaamheid en ze helpen bij die transitie met subsidies en het schrijven van mooie projectvoorstellen, dan kan je iets meer bundelen.”

Samenwerking met onderwijs en onderzoek

“We willen de regio verder ontwikkelen als living lab met innovatieve triple helix-leerprojecten. Neem bijvoorbeeld de kennistafels die Lifeport@ organiseert. Zoals over de hitte-eilanden in het centrum van Arnhem of de verbouwing van het stationsgebied in Nijmegen, met alle bijkomende  circulaire vraagstukken. Studenten van Van Hall Larenstein, HAN, RU, WUR en Yuverta gaan daarmee aan de slag.
En die kennistafels organiseerden we ook bij het ROC, in het centrum van Nijmegen. Ik vind die link naar het mbo heel belangrijk. Dat zijn de mensen die het straks moeten gaan doen, vooral dat circulair bouwen.”

Zes regio deal-projecten en drie kennishubs

Binnen de regio Deal Gezonde Groene Groei zijn er zes projecten opgezet. “Daarbinnen hebben we drie kennishubs helpen ontwikkelen. Voor bodem en water Soil Valley. Voor de bouw het opleidingscentrum VIA-T. En de derde is in wording, dat is Lifeport@ InnovatieHub Circulair.”

Kijk hier voor een overzicht van duurzame organisaties en projecten in Lifeport