drie plantjes

Slimme duurzaamheid

Laatst bijgewerkt 26 nov 2024

Groen groeien, dat is wat de Lifeport-regio wil. Want de grote ambities op de terreinen health, energy en hightech mogen geen negatieve invloed hebben op mens en milieu. Sterker nog: de regio wil op het vlak van Slimme duurzaamheid een voorbeeld zijn voor anderen en de professionals van de toekomst opleiden.

Lees meer over duurzaamheid in Lifeport

Wil je alle duurzame organisaties in Lifeport bekijken? Ze staan op de interactieve kaart van de regio
naar de kaart

Aandachtsgebieden

Dit zijn de aandachtsgebieden binnen duurzaamheid in de regio Arnhem Nijmegen.

Klimaatadaptatie (Water, bodem en vergroening)

De gemiddelde temperatuur stijgt en weersinvloeden zoals droogte en wateroverlast worden steeds extremer. Dit heeft gevolgen voor inwoners, die bijvoorbeeld gezondheidsklachten kunnen ervaren door hittestress, maar ook voor het bedrijfsleven, dat zich moet aanpassen aan een nieuwe situatie en bijbehorende regelgeving, bijvoorbeeld boeren die steeds meer te maken krijgen met perioden van droogte.

Dit vraagt om een sterk netwerk dat bijdraagt aan kennis en innovatie.

Circulair bouwen en transformeren

Om de bouw van 60.000 woningen uit de Woondeal mogelijk te maken en te versnellen is een transitie nodig naar conceptuele en circulaire bouwvormen.

Hiervoor zijn innovaties nodig in materiaal en schaalvergroting. Er is meer kennis nodig bij opdrachtgevers én opdrachtnemers en nieuwe kennis en vaardigheden bij toekomstig personeel.

Circulaire economie

De economie van de toekomst is circulair. We gaan steeds meer toe naar minder grondstofverbruik en meer hergebruik van grondstoffen en materialen.

Dit vraagt een transitie bij bedrijven in alle branches, waarbij grote veranderingen in de kern van de bedrijfsvoering soms noodzakelijk zijn. Daarvoor is nodig: kennis, denkkracht, én een sterk regionaal netwerk van mkb-bedrijven.

Hubs

De samenwerking rond de thema’s vindt plaats op drie speciaal ingerichte fysieke locaties.

Soil Valley

Gevestigd op Innofields in Giesbeek, biedt deze hub ruimte voor onderzoeksprojecten die gaan over water- en bodemgezondheid.

Hier werken kennisinstellingen, overheid, ondernemers, boeren en burgers samen aan de broodnodige bodemverbetering voor de toekomst.

Lees meer op soilvalley.eu

VIA-T

Centrum voor vakmanschap en innovatie dat onderwijs en andere kennisuitwisseling biedt om de transitie naar circulair en biobased bouwen te versnellen.

Hier komen vele vo-leerlingen, zijinstromers en andere geïnteresseerden modules volgen over duurzaam en circulair bouwen.

Lees het artikel VIA-T bouwt verder
Lees meer op via-t.nl

Lifeport@ InnovatieHub Circulair

Dit wordt een hub waar onderwijs, ondernemers en overheden samen werken aan circulaire innovaties.

Lees het artikel:
Lifeport@ InnovatieHub Circulair

Organisaties

Een overzicht van alle (netwerk)organisaties rond duurzaamheid en circulariteit.

Lifeport Circular Lab

Lifeport Circular Lab (LCL) is een triplehelix-samenwerkingsverband onder regie van The Economic Board

Leden
The Economic Board,
Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen,
Gemeente Nijmegen,
Gemeente Arnhem,
Radboud Universiteit,
Wageningen University & Research, Hogeschool Van Hall Larenstein, HAN,
Kiemt,
Lifeport@.

Contactpersoon: Jan Luijten.

Lifeport@

Nijmeegse samenwerking gericht op mkb, onder andere in circulariteit

Circulaire Raad regio Rijk van Nijmegen

Een triplehelix-samenwerking met als leden: ARN, Dar, HAN, Rabobank, MARN, Radboudumc, Provincie Gelderland, Lifeport, Gemeente Nijmegen, Radboud Universiteit, TNO en de regionale gemeenten vertegenwoordigd in de MARN.

Lees meer

Living Lab Circulair Regio Arnhem

Samenwerking mkb, vanuit VNO-NCW, Kiemt en gemeente Arnhem.

Leden: Rijnijssel, CIRCLES, Groene Alliantie, Rabobank, Cirkelstad, Connectr Energy, Duurzame mode 025, Samen1Energie, Lifeport.

Lees meer op
livinglabcirculairregioarnhem.nl

Kiemt

Een netwerk in Oost-Nederland voor circulaire economie. Het faciliteert, ondersteunt en adviseert om met oplossingen van idee tot business zo snel mogelijk een toekomstbestendige economie te realiseren.

Lees meer op kiemt.nl

Onderwijs en onderzoek

Hogeschool Van Hall Larenstein

Duurzame opleider, zowel in het aanbod van opleidingen als door het hele curriculum heen geweven.

HAN University of Applied Sciences

Het HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie helpt organisaties in de regio bij hun omslag naar toekomstbestendigheid. Dit gebeurt door samen met studenten, docent-onderzoekers en partners te werken aan duurzaamheidsvraagstukken uit de praktijk en de ontwikkelde kennis te delen.

HAN biedt een minor en master Circulaire economie.

 

 

Radboud Universiteit

De Radboud Universiteit heeft een uitvoerig duurzaamheidsprogramma, zowel in beleid als in onderwijs en onderzoek.

Lees meer

Rijnijssel

Rijnijssel voert een uitgebreid duurzaamheidsbeleid.

De opleider ontwikkelde onder andere een tweejarige hbo-opleiding Duurzame Bedrijfskunde samen met de HAN.

ROC Nijmegen

Het ROC besteedt we in alle opleidingen aandacht aan duurzaamheid en voert ook een uitgebreid duurzaamheidsbeleid.

Yuverta

Yuverta voert een duurzaam beleid en biedt opleidingen speciaal gericht op duurzaamheid.

Regio Deal-projecten

Binnen de Regio Deal gezonde Groene groei lopen in de regio Arnhem Nijmegen zes projecten rond duurzaamheid.

VIA-T

VIA-T is de Hub voor innovatie en talentontwikkeling in de toekomstbestendige bebouwde en gebouwde leefomgeving.

VIA-T wil een oplossing bieden voor kennisdeling, borging en daarmee ook talentontwikkeling die nodig is om een circulaire transitie in de gebouwde en bebouwde toekomstbestendige leefomgeving te realiseren.

Stichting Via-T heeft een heldere positie in de regionale ambities rond conceptueel en circulaire bouw. Consortium, propositie en businessplan zijn uitgewerkt.

Binnen deze hub zijn op gebied van innovatie en onderzoek, kennisdeling en talentonwikkeling en inspiratie diverse projecten in uitvoering, die bijdragen aan de regionale ambities en doelstellingen van de Regio Deal en Woondeal (de eerste 5000 circulaire woningen).

Circulaire regio Arnhem-Nijmegen

Een consortium van bedrijven en instellingen werkt aan de versterking van het regionale ecosysteem rond circulaire economie in het Rijk van Nijmegen.

Hierbij gaat het om regionale opschaling van de werkzaamheden van de Circulaire Raad en het verbinden van partijen in en buiten de regio aan de Lifeport@ InnovationHub Circulair, om méér studenten en bedrijven te laten samenwerken aan de transitie naar een circulaire economie. Zoals in het project rond het stationsgebied in Nijmegen.

In 2024 draagt dit project bij aan een sterkere verbinding tussen het circulaire programma in Nijmegen en dat in Arnhem.

Lifeport Cool Lab

In het project Lifeport Cool Lab (LCL) onderzoeken vijf gemeenten samen met opleiders HAN, Van Hall Larenstein en Yuverta welke methodes geschikt zijn om verkoeling te brengen in de stedelijke openbare ruimte.

Op zes locaties testen onderzoekers verschillende klimaatadaptaties, zogenoemde groene interventies.

Lees meer

Soil Valley

Een consortium van overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen werkt aan innovaties in grond, water, plant en agro.

Het draagt bij aan de ontwikkeling van een gezondere bodem en beter waterbeheer door water en bodem te meten, analyseren en verbeteren.

Op een terrein van 6,5 hectare in Giesbeek vinden veel van de activiteiten plaats.
Ook op twee locaties (stuwwal Berg en Dal en Duivens Broek) worden metingen gedaan om beter maatregelen te kunnen treffen voor bodem- en waterproblematiek.

Toekomstbestendig bouwen

Dit project draait om het bevorderen van snelheid en kwaliteit van circulair bouwen door een eenduidige gezamenlijke regionale aanpak van Circulair Conceptueel Bouwen (CCB) en de circulaire inrichting van de openbare ruimte.

Naast duurzaam bouwen wordt er ook gekeken naar hoe woningbouw versneld kan worden en wordt de uitvoering van het project CREATE (Europees project rond circulaire verstedelijking) gemonitord.

Toekomstbestendige bedrijventerreinen

Dit project draait om het ontwikkelen van voldoende en kwalitatief goede bedrijventerreinen door te werken aan de toekomstbestendigheid (en daarmee aantrekkelijkheid) van deze terreinen.

Dat gebeurt door een hogere organisatiegraad, grotere en continue beschikbaarheid van duurzame energie, betere (digitale) bereikbaarheid en een goede balans tussen leefomgeving en industrie.

22