Save Plastics in Arnhem gaat voor een wereld zonder plastic. Het bedrijf, dat gevestigd is op Industriepark Kleefse Waard, ziet huishoudelijk plastic afval als waardevolle grondstof voor duurzame producten. Het ontwikkelde een methode om plastic afval te recyclen dat als niet-recyclebaar werd beschouwd. Hiervoor ontving het de Lifeport Parel-award in juni 2024.

 

Groene Plastic Fabrieken

Save Plastics heeft een Groene Plastic Fabriek in de regio Arnhem Nijmegen waar ze onderzoek doen naar unieke oplossingen voor moeilijk verwerkbare plastics en folieplastics. Deze soorten plastic zijn moeilijk te scheiden en worden vaak vies ingeleverd, waardoor ze meestal verbrand worden.

“Dat is ongeveer de helft van het verpakkingsplastic afval in Nederland. Daarom onderzoeken wij in de fabriek hoe we deze plastics wél een nieuw leven geven. Geen verbranding betekent ook minder CO2-uitstoot. Zo dragen we bij aan het milieu en wordt afgedankt kunststof weer waardevol.”

Wereldwijd zijn er nu een aantal Groene Plastic Fabrieken en meerdere gemeenten in Nederland hebben interesse getoond in zo’n fabriek. De set-up zoals die in Arnhem Nijmegen wordt daadwerkelijk gekopieerd op andere plekken. “In het buitenland worden de fabrieken vaak gekoppeld aan heel mooie sociale projecten.”

Lokale oplossingen voor lokale vraagstukken

Met de Groene Plastic Fabrieken wil Save Plastics het reizen van afvalplastic beperken en dus ook CO2-uitstoot. “Als je mensen lokaal hun eigen restafval laat verwerken, dan heeft dat een hoop positieve impact.”

In september gaat het duo bijvoorbeeld naar India, waar ze in tien vissersdorpen langs de kust aan de slag gaan. “Daar gaan we aan de slag met gehandicapte jongeren. Door hen de ‘plastic manager’ van het dorp te maken, geven we ze bestaansrecht. We gaan samen al het vuil in het dorp inzamelen. Zij brengen dat naar de lokale Groene Plastic Fabriek en krijgen daar geld voor. Zo zetten we ze in hun kracht.”

 

Educatie en sociale aspecten

Ook in Nederland speelt het sociale element een grote rol voor Save Plastics. Ongeveer de helft van hun medewerkers had een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee heeft het bedrijf de hoogste sociale bedrijfscertificering in Nederland, PSO-prestatieniveau trede 3.

Save Plastics rolt daarnaast educatieve projecten uit, op Nederlandse scholen én scholen in het buitenland. “Zo leren we mensen dat ze echt iets kunnen maken van huishoudelijk afval. Hier verbranden we 60% van ons afval en in het buitenland is dat nog veel meer. Daar maken wij nieuwe producten van.”

Impact op de regio

Het bedrijf bestaat al bijna 35 jaar. Het ontstond uit idealisme van Brams vader, Gerard. Die recyclede in de jaren 80 landbouwfolie tot grondstof. Hij was daarmee heel vernieuwend bezig, maar maakte er nog geen producten van. Toen Bram het overnam, is het bedrijf geworden tot wat het nu is. “We zijn circulair koploper in Nederland.”

En dat is ook fijn voor de regio. “We leiden mensen hier op. Mensen komen vanuit de hele wereld naar deze regio toe. Daarmee maak je ook als regio Arnhem Nijmegen een naam, dat je innovatief en van betekenis bent.”

 

Toekomst

Save Plastics zit niet stil: het bedrijf is op allerlei fronten en met veel andere bedrijven bezig met innovaties. “Het uitrollen van de Groene Plastic Fabriek, het uitrollen van onze producten, we willen de samenwerking met de regio en gemeenten verdiepen,” somt Marlous op. Veel plannen, maar de achterliggende droom blijft hetzelfde: “Een wereld zonder plastic waarin iedereen zichzelf kan zijn.”