Parel

Save Plastics

Save Plastics is een initiatief dat plastic afval hergebruikt voor duurzame bouwmaterialen en producten. Met hun Groene Plastic Fabrieken, Save Home en visie op een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn, zetten ze zich in voor een betere wereld. Daarmee is het bedrijf één van de meest innovatieve, sociale ondernemingen in de regio Arnhem-Nijmegen. Dat leverde eigenaren Marlous de Bordes en Bram Peters op 11 juni 2024 de Parel-award op, die werd uitgereikt door Nermina Kundić, wethouder duurzame bedrijven in Arnhem: “De manier waarop Save Plastics omgaat met plastic afval is een voorbeeld voor al die andere organisaties die ook graag bijdragen aan een mooiere wereld. Ze doen dit niet alleen door zuinig om te gaan met grondstoffen, maar ook door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden. Save Plastics geeft Arnhem extra glans. De toekenning van een Parel Award is dan ook meer dan verdiend.”

Westervoortsedijk 73-FC
6827 AV Arnhem

Naar de website

Van huishoudafval naar waardevolle grondstof

Save Plastics ziet ‘huishoudelijk plastic afval´ als waardevolle grondstof voor duurzame producten. Marlous: “Plastic heeft geen goed imago, dus één van onze belangrijkste doelen is om hier een transitie in te maken. Om een bewustzijn te creëren dat we deze bouwstof nodig hebben.” Daarom ontwikkelt het bedrijf producten voor de openbare ruimte en de woningbouw.
Daarnaast heeft Save Plastics een Groene Plastic Fabriek in de regio Arnhem-Nijmegen. Hier doen ze onderzoek naar unieke oplossingen voor moeilijk verwerkbare plastics en folieplastics. “Wij onderzoeken in de fabriek hoe we deze plastics wél een nieuw leven geven. Want geen verbranding is ook minder CO2-uitstoot. Zo dragen we bij aan het milieu en wordt afgedankt kunststof weer waardevol.”

Sociaal in binnen- en buitenland

Het sociale element speelt een grote rol voor Save Plastics. Een gedeelte van hun medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee heeft het bedrijf de hoogste sociale bedrijfscertificering in Nederland, PSO-prestatieniveau trede 3.
Save Plastics rolt daarnaast educatieve projecten uit, op Nederlandse scholen én scholen in het buitenland. “Zo leren we mensen dat ze echt iets kunnen maken van huishoudelijk afval. Hier verbranden we 60% van ons afval en in het buitenland is dat nog veel meer. Daar maken wij nieuwe producten van.”
Als circulair koploper in Nederland maakt het bedrijf ook een mooie impact op de regio. “We leiden mensen hier op. Mensen komen vanuit de hele wereld naar Arnhem-Nijmegen toe. Daarmee maak je ook als regio een naam, dat je innovatief en van betekenis bent.”

22ste Parel-award

Dit is de tweeëntwintigste keer dat The Economic Board de Parel-award uitreikt. De award gaat naar bedrijven en organisaties die zich volgens The Economic Board onderscheiden door interessante innovaties of juist door hun beproefde bedrijfsprocessen.

  • Save Plastics is al meer dan 35 jaar aanvoerder op het gebied van milieubeheer en innovatie.
  • In de jaren ‘80 begonnen met een ideaal en uitgegroeid tot circulair koploper in Nederland.
  • Ze geven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een eerlijke kans en bouwen samen bruggen voor een betere toekomst!
  • Over de hele wereld zijn zij betrokken bij circulaire sociale projecten, waar iedereen in de samenleving beter van wordt.