Human Capital is een dikke rode draad in het leven van Renate Bouwman, strateeg Arbeidsmarkt bij The Economic Board. Een uitdagend werkveld met uitdagingen die vragen om flexibiliteit, creativiteit en doorzettingsvermogen. En dat is precies waar zij voor zorgt.
“Ik ben gefascineerd door de arbeidsmarkt die zich steeds ontwikkelt en het talent dat daarvoor nodig is”, zo zegt Renate Bouwman enthousiast. “Wil je als organisatie maar ook als regio je doelen bereiken, dan heb je mensen nodig die doen waar ze goed in zijn, die met plezier werken en die zich blijvend ontwikkelen, in een (werk)omgeving die daar ruimte voor biedt. Ik vind het vooral mooi om te zien dat mensen er energie van krijgen als ze hun kwaliteiten gebruiken.”
Superinteressant
Op verschillende manieren zet Renate Bouwman zich in voor een arbeidsmarkt die de duurzame, inclusieve en innovatieve economie versnelt door het optimaal benutten van talent. Dat doet ze als zelfstandig ondernemer met een eigen talentbureau: de Droombaanfabriek, als associate bij adviesbureau KplusV en als strateeg Arbeidsmarkt bij The Economic Board. Ze richt zich met name op Lifeport Regio Arnhem Nijmegen.
“Ik probeer bij The Economic Board de samenwerking tussen ondernemers, het onderwijs en de overheid te stimuleren door te verbinden en aan te jagen”, geeft ze aan. “Bij KplusV werk ik aan programma-ontwikkeling voor Leven Lang Ontwikkelen, het aantrekken en behouden van talent en een inclusieve arbeidsmarkt. Met mijn eigen bedrijf help ik vooral leidinggevenden, hun teams en individuele medewerkers om talent te verbinden met werk, wat weer een heel andere invalshoek is. Dat is voor mij een perfecte combinatie.”
Krachten verenigen
De arbeidsmarkt is een dynamisch en veeleisend werkveld dat wordt gekenmerkt door krapte en groeiende uitdagingen, terwijl er belangrijke transities gaande zijn. Voor Bouwman is dat juist een drijfveer. “De huidige uitdagingen zijn superinteressant. Hoe kunnen we zorgen voor voldoende talent zodat de transities plaats kunnen vinden? Tussen nu en 2030 ontstaan in onze regio 15.000 extra banen rondom de energietransitie. Om die in te vullen moeten we partijen op één lijn zien te krijgen en onze krachten verenigen.”
Daar probeert ze zelf een flinke steen aan bij te dragen. Vanuit The Economic Board zette ze zich, samen met Groene Metropoolregio en de provincie Gelderland, in voor een regionale Human Capital Agenda met als voornaamste doel om bestaande initiatieven te verbinden en eventueel aan te vullen met kennis, ondersteuning en middelen. Dat leidde uiteindelijk tot het Human Capital Akkoord, dat in 2023 werd ondertekend door ongeveer dertig organisaties: overheden, kennisinstellingen en commerciële bedrijven. Een belangrijke stap, zegt Bouwman. “Daarmee hebben we nu een heel goede basis om samenwerkingen op te zetten. Er waren al veel mooie initiatieven, maar die waren dan vaak erg lokaal, of speelden zich alleen af op een bepaald werkterrein. Verschillende partijen draaiden hun eigen projecten. Nu is er veel meer samenwerking en dat stemt me hoopvol voor de toekomst.”
Er zitten meerdere initiatieven in de pijplijn. “We werken aan een groot talentplan voor de industrie van semiconductors. Voor het cluster energy zijn we bezig om een vergelijkbaar plan te ontwikkelen, want we willen als regio onderscheidend zijn door energie-innovatie. In die sector is netcongestie een uitdagend vraagstuk en ook daarvoor heb je goede mensen nodig. Daarnaast voeren we gesprekken over de vraag hoe we statushouders en asielzoekers aan werk kunnen helpen. Voor hen is dat ook de beste manier om te integreren. We willen daarin binnenkort starten met een pilot.”
Mooie stappen
Bouwman heeft een goed gevoel bij wat ze in de regio ziet gebeuren: “Er worden mooie stappen gezet. Iedereen voelt de urgentie en is zich bewust van de uitdagingen die er zijn. Op sommige gebieden kunnen we echt een voorbeeld voor de rest van Nederland zijn. We zetten hier op een goede manier in op een aantal thema’s, met bijbehorende transities zoals de energietransitie, de zorgtransitie en de voedseltransitie. Ik word blij van de samenwerkingen die ik zie. Als we dit onderwerp goed aan willen pakken moeten we daar met ondernemers, onderwijs en overheid de schouders onder zetten door samen te werken en een goed plan te hebben. Dat is de enige manier om met deze grote uitdaging om te gaan. Het is niet iets dat je van vandaag op morgen op gaat lossen. Maar met genoeg uithoudingsvermogen en een focus op de langere termijn is er heel veel mogelijk.”