The Economic Board is penvoerder van het Regio Deal-project Samenwerken aan een arbeidsmarkt die werkt. De komende drie jaar werkt een speciaal samengesteld team aan het aanjagen en opschalen van projecten rond het opleiden, bijscholen en behouden van talent in de regio Arnhem Nijmegen. Dit Regio Deal project is onderdeel van de realisatie van het Human Capital Akkoord.
Adam Galijašević is de programmamanager die het project coördineert en zorgt voor de uitvoering. Adam legt uit waar dit project zich op richt en wat voor soort activiteiten er op de planning staan.
Hij werkt samen aan dit project met twee regisseurs, Ruth Klein voor Energy en Kim Hooiveld voor Hightech, een communicatieadviseur, een ondersteuner en twee strategen, Renate Bouwman en Corine Bos die beide vanuit hun eigen organisatie een dag per week beschikbaar zijn.
Regio Deal-project
Als penvoerder zorg je ervoor dat het project wordt gerealiseerd en verantwoord. Dat betekent zorg dragen voor de totstandkoming en opschaling van verschillende projecten in de regio met thema’s als Leven Lang Ontwikkelen, Aantrekken en behoud van talent en het inzetten van Onbenut arbeidspotentieel. Maar ook praktische zaken, zoals zorgen dat de staatsteuntoets wordt gedaan, monitoring en verantwoording afleggen aan de provincie.
Galijašević vertelt: “Daarnaast moet ik alle neuzen een kant op houden, want iedereen vindt hier wat van. Er zijn heel veel partners en partijen die ook soms denken: ik doe het wel zelf. Dus je moet de regie erop voeren en je moet zorgen dat mensen met elkaar samenwerken. Er zijn heel veel plannen, heel veel organisaties willen zelf iets doen. Hoe ga je ervoor zorgen dat ze voorbij een eigen belang naar het gemeenschappelijk belang kijken? Heel veel bedrijven hebben hun eigen opleidingsscholen vanuit het bedrijfsperspectief, maar willen we de noodzakelijke schaal halen moeten we écht samen gaan optrekken. Laten we ervoor zorgen dat een plus een drie wordt. Ik ben ervan overtuigd dat het kan. Op IPKW zien we bijvoorbeeld dat sollicitanten die bij het ene bedrijf niet worden geselecteerd, doorgestuurd worden naar een ander bedrijf, waar de match veel beter bij past. Zo werk je samen om ieder talent te benutten.”
Onderwijs vormgeven samen met bedrijven
Galijašević legt uit dat het Regio Deal-project uitvoering gaat geven aan het vorig jaar gesloten Human Capital Akkoord van de regio, zie kader beneden.
Een van de pijlers in dat akkoord is Leven Lang Leren. “De vraag is welke vaardigheden hebben wij over tien jaar nog nodig en welke zijn misschien minder relevant. Dus hoe zorg je ervoor dat je in je beroep relevant wordt en blijft. Het betekent dat je misschien andere vaardigheden moet ontwikkelen. En sommige beroepen gaan gewoon verdwijnen. Omscholing naar beroepen in health, energy en hightech is daarom noodzakelijk.
Hierom zetten we in op bedrijven betrekken bij het vormen van het onderwijs. Voor een onderwijsinstelling duurt het al snel vier jaar om het curriculum te herzien. Dus je moet eigenlijk veel meer naar een systeem waarin je blijvend met elkaar nadenkt over de vraag welke vaardigheden er nodig (zullen) zijn en hoe je dat flexibel en modulair inricht. Een systeem waarin je ook op de hbo’s en de universiteiten meer met praktijkopdrachten werkt, zodat die studenten weten waar het over gaat op de werkvloer.”
Mes snijdt aan twee kanten
Wat betreft de pijler Onbenut arbeidspotentieel merkt Galijašević op dat het eigenlijk om twee zaken gaat. Soms gaat het over mensen die aan de kant zitten en die geen werk hebben. Maar het gaat vaak ook over mensen die al werken en zichzelf willen ontplooien, ergens anders aan de slag willen. Als je deze mensen de mogelijkheid geeft om zichzelf te ontwikkelen, profiteren zij daar als individu van, doordat ze meer baanzekerheid krijgen en een beter inkomen, en heb je tegelijkertijd het gewenste effect dat zij veel van die functies kunnen invullen waar nu te weinig mensen voor zijn.
Coalities en projecten
“Wij voeren zelf geen projecten uit. We helpen wel met de coalities daarvoor bouwen, plannen opstellen of financiering ervoor binnenhalen. Of als die coalities er al zijn, dan kunnen we ze een budget geven om een structureel project op te zetten, of innovatieve trajecten te draaien. We jagen aan door kwartiermakers in te zetten, door het netwerk uit te breiden en al bestaande projecten te helpen opschalen.
Neem nu het Junior Technovium van ROC Nijmegen. Daar ervaren honderden kinderen wat het is om te werken of een opleiding te volgen in de techniek. Dat is een succesvol recept. Dat zijn we nu aan het opschalen naar Wijchen, waar net een nieuw Technovium is gelanceerd. Met gelden vanuit de Regio Deal kunnen we een gedeelte van het budget voor de opstart betalen. Dat doen we samen met de bedrijven in de regio.
Een ander voorbeeld is het Practoraat Energy dat ROC Nijmegen en RijnIJssel samen gaan opzetten. Het practoraat is bedoeld om een impuls te geven aan de technische opleidingen gericht op de energietransitie. Door op te halen wat er speelt bij de betrokken bedrijven, welke innovaties er nodig zijn en hoe het curriculum te hervormen.
“Wij gaan nu een kwartiermaker betalen. Die gaat een plan opstellen. En met dat plan gaan ze een aanvraag doen bij het regionaal investeringsfonds in Den Haag. Daarbij is de ambitie om dat practoraat op te zetten met geld vanuit bedrijven en het Rijk.
Wij zorgen ervoor dat dit plan er komt en als dat gedaan is gaan ROC Nijmegen en RijnIJssel het practoraat uitrollen. Die expertise hebben die onderwijsinstellingen, wij niet. Dus wij zorgen ervoor dat zij hun werk kunnen doen. Of sterker nog, dat er dingen opgezet worden die zij belangrijk vinden, maar waar ze door capaciteitsgebrek niet aan toe komen.”
Contact
Neem contact op met Adam Galijašević: +31 6 18 33 02 03 of a.galijasevic@theeconomicboard.com
Over het Human Capital Akkoord
Het Regio Deal-project is gebaseerd op de drie pijlers van het Human Capital Akkoord en richt zich op de drie regionale clusters: Energy, Health en Hightech.
In 2023 tekenden The Economic Board, de Groene Metropoolregio, de provincie Gelderland en tientallen partners uit bedrijfsleven en onderwijs het Human Capital Akkoord (HCA) om uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te pakken.
In het akkoord werden drie pijlers gedefinieerd:
1. Leven Lang Ontwikkelen
Dit draait om het om en bijscholen van werkenden zodat hun vaardigheden up to date blijven of dat zij zichzelf als zij-instromer kunnen omscholen.
2. Aantrekken en behouden van talent
Dit gaat erom te zorgen dat mensen van buiten de regio hierheen komen om te werken. En om te zorgen dat mensen die in de regio zijn opgeleid hier blijven studeren en werken. Of mensen die al in de regio werken hier te houden.
3. Onbenut arbeidspotentieel
Enerzijds gaat dit om mensen die momenteel geen werk hebben, anderzijds om mensen meer perspectief op de arbeidsmarkt te geven.