Stichting Diverzio - Parel van Lifeport

Parel

Stichting Diverzio

Stichting Diverzio (voorheen uit Wijchen) ontwikkelde een programma dat zorginstellingen leert om lekker, gezond, lokaal en duurzaam eten te bereiden voor hun cliënten. De voeding is zó goed dat patiënten beter eten, dat draagt bij aan een sneller herstel en minder voedselverspilling. Bovendien levert deze aanpak een kostenbesparing op. 

 

Landelijke impact 

Het begon met samenwerking tussen de Sint Maartenskliniek en leveranciers van verse producten uit de streek, vervolgens was de belangstelling uit het hele land zo groot, dat Diverzio besloot het professioneel aan te pakken en modellen ontwikkelde die voor elke zorgorganisatie toepasbaar zijn. 

Mede-oprichter Koen Nouws Keij: “We naderen het kantelpunt, van de 800 ziekenhuizen en zorginstellingen zijn er nu meer dan 100 op deze manier bezig, zo kom je bij het punt dat er een normerende werking van uitgaat.” 

Programma Duurzaam en gezond aan tafel 

Het programma bestaat uit vijf masterclasses over inkoop, duurzaamheid en realistische planning. Verder krijgen deelnemers coaching on the job, cursusmateriaal en veel praktische tips & tricks. Diverzio levert een online monitor om voortgang, klanttevredenheid, financiën en verspilling inzichtelijk te maken. De instellingen leren ook elkaar kennen en zo ontstaat er een netwerk, dat de deelnemers veel oplevert. 

Programma Gezonde korte ketens 

Gezonde korte ketens richt zich op agrifood-ondernemers die duurzaam aan zorginstellingen willen leveren in hun regio. De keten is korter, de boer krijgt een goede prijs en de cliënt eet lekkerder. De laatste bijeenkomst is een pitch van boeren voor het netwerk van zorginstellingen dat ontstond tijdens Duurzaam en gezond aan tafel.