Laatst bijgewerkt 26 aug 2024

Over Slimme duurzaamheid in Lifeport

drie plantjes

Lifeport Regio Arnhem Nijmegen is zowel groen als blauw: er is veel bos en water. Het is dan ook niet verrassend dat er in de regio traditioneel veel waarde aan natuur en milieu wordt gehecht en dat er ook veel kennis aanwezig is.

Dat geldt zeker voor de onderwijsinstellingen.
Hogeschool Van Hall Larenstein werd al vier keer uitgeroepen tot duurzaamste instelling in het gehele hogere onderwijs, dus inclusief de universiteiten. De opleider heeft als centrale doel om transitiemakers op te leiden: mensen die belangrijke veranderingen mogelijk maken. Ook andere onderwijsinstellingen, zoals de HAN en de Radboud Universiteit, hebben duurzaamheid heel nadrukkelijk op hun agenda staan.

Lifeport Circular Lab

Waar de kennis in het verleden vaak versnipperd was, verdeeld over meerdere kennisinstellingen en bedrijven, wordt er de laatste tijd veel beter samengewerkt. In 2023 zag het Lifeport Circular Lab (LCL) het levenslicht. Dat is een nieuw samenwerkingsverband onder regie van The Economic Board. Verschillende overheden, bedrijven, burger-organisaties en kennisinstellingen uit de Lifeport-regio werken samen aan innovaties rond circulariteit en klimaatbestendigheid.

Het LCL wil het regionale ecosysteem versterken door meer samen te werken, de regio beter op de kaart te zetten als circulaire voorbeeldregio en bestaande projecten verder uit te bouwen. Dat moet zorgen voor meer investeringen, werkgelegenheid, onderwijskansen en andere mogelijkheden.

Drie hubs

Naar voorbeeld van Connectr, het succesvolle kenniscluster in de energiesector, heeft het Lifeport Circular Lab drie hubs benoemd waar de kennis gebundeld wordt. Dat zijn:

Soil Valley: een initiatief dat wordt geleid door het bedrijf Royal Eijkelkamp waarin kennis wordt vergaard en gedeeld op het gebied van bodem- en waterbeheer.
VIA-T: een kennis- en innovatiecentrum rond circulair bouwen en een toekomstbestendige leefomgeving.
Lifeport@ InnovationHub Circulair: een kenniscluster dat zich richt op gezondheid, vitaliteit en circulariteit.

Bijzondere bedrijven en projecten

Daarnaast zijn er in de regio veel innovatieve bedrijven en projecten. Het bedrijf Save Plastics uit Arnhem maakt onder meer lantaarnpalen, bruggen en zelfs huizen van bepaalde soorten moeilijk verwerkbaar plastic. Het kreeg daar in 2024 een Parel-Award voor.

De regio is sowieso erg goed in het omgaan met afval en gebruikte producten. In de ARN-fabriek in Weurt worden luiers en incontinentiemateriaal gerecycled. Afvalbedrijf Dar loopt voorop in het geven van een nieuw leven aan gebruikte elektronica.

Een heel ander soort duurzaam project is de aanpak van hittestress in het centrum van Arnhem. Daar wordt tussen nu en 2030 gebouwd aan een koel netwerk met beschutte routes en plekken. Ook daarmee is Lifeport als regio een duurzame trendzetter.