Lifeport Festival Circulair

Lifeport Festival Circulair: een toekomstbestendige regio door samenwerking

De toekomst móét circulair. Dat is de nadrukkelijke boodschap die naar voren kwam op het Lifeport Festival Circulair. Dat doel kunnen we in de regio alleen bereiken door sterk samen te werken. Het evenement was daarom een mooie gelegenheid om verbindingen tot stand te brengen en uit te bouwen.

Op het Lifeport Festival Circulair ontmoetten circulaire denkers én doeners uit verschillende sectoren elkaar. Cultuurcentrum De Lindenberg in Nijmegen was het decor van de bijeenkomst. Op die locatie had RvN@ samen met haar partners verschillende activiteiten gepland. Die varieerden van Kennisboosts tot een heuse safaritocht rond circulaire bouw. Daarnaast konden bezoekers genieten van verschillende interactieve workshops. En dat allemaal in een zeer gemoedelijke festivalstemming.

Bart de Bruin, voorzitter van de Circulaire Raad Rijk van Nijmegen, opende het programma op maandag 27 juni 2022. Hij gaf het startschot voor een middag vol inspiratie en ontmoetingen. Het Productpark was hiervan een mooi voorbeeld. Hier konden ondernemers en kennisinstellingen tonen met welke circulaire oplossingen zij bezig zijn. Met hun enthousiasme en expertise konden zij ook jong talent, andere ondernemers en bestuurders voorzien van goede ideeën.

Samenwerken aan circulaire innovaties

De regio zit met een grote circulaire opgave. Overheid, ondernemingen en onderwijs zijn hard bezig om manieren te bedenken waarop we zuiniger en slimmer om kunnen gaan met grondstoffen en producten. Samenwerking tussen deze partijen leidt tot de innovatie die nodig is om tot een toekomstbestendige regio te komen. Doordat zij bij elkaar kwamen op het Lifeport Festival Circulair, leverde het evenement een belangrijke basis voor versteviging van het fundament van die samenwerking. Zo kunnen zij samen de handschoen oppakken en het verschil maken richting de toekomst.

Ook tijdens de sessie van Lifeport Circular Lab kwam het belang van samenwerking sterk naar voren. In het middagprogramma werd onder meer door Jan Luijten, civic entrepreneur Slimme Duurzaamheid bij The Economic Board, een introductie gegeven waar deze kennisdelingsgroep voor staat. Zo komen er bijvoorbeeld Kennistafels voort uit dit regionale samenwerkingsverband. Daarvan organiseerde RvN@ in april van dit jaar de eerste sessie.

Voor een gezond en duurzaam leven

Regiomerk Lifeport was voor de eerste keer naamdrager van een groot evenement, waar uiteindelijk ongeveer 300 bezoekers op afkwamen. Vanwege de belangrijke boodschap voor toekomstige generaties sluit het festival precies aan bij de doelen van de regio: de plek waarin innovaties voor een gezond en duurzaam leven centraal staan.

Meer over Slimme Duurzaamheid

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail