Engineering-projecten kennen vaak dezelfde ingewikkelde en tijdrovende opbouw. Vooral de technische tekeningen kosten vaak ontzettend veel tijd. Dat kan véél simpeler, vonden de oprichters van EnginX. CEO Saskia Eijkelhof vertelt over de innovatieve producten.  

Hoe complex een engineering-project ook is, je begint altijd met een tekening. Daar beginnen meteen ook de problemen die EnginX oplost. “Die eerste tekening die engineers maken is ontzettend complex, want het moet qua fysica en wiskunde helemaal kloppen. Je wilt natuurlijk geen waterstofmotor ontwikkelen en afleveren, om er dan achter te komen dat het niet werkt. Want dan moet je weer terug naar de tekentafel. Het is een proces met ontzettend veel noodzakelijke checks en iteraties, en dat kost veel tijd. Het is logisch dat er zo secuur gewerkt wordt, maar we kunnen het proces wel verbeteren.” 

Digitaal en slim 

Met de software van EnginX is het voor engineers nu mogelijk om de tekening te maken met real life componenten. Saskia vertelt: “Dat betekent dat je ook direct kunt simuleren en calculeren op basis van de tekening. Dat maakt het zoeken naar de geschikte onderdelen veel sneller en eenvoudiger. Engineers hebben momenteel geen zoekmachine als ze op zoek zijn naar een pomp met een specifieke diameter en pompkracht. Ze moeten producenten en fabrikanten bellen, en vragen naar de specificaties. Of door papieren catalogussen spitten, en nationale en internationale maten vergelijken en omrekenen. Kortom: een ontzettend omslachtig en tijdrovend proces.” 

Saskia maakte kennis met EnginX via Mercator Launch. “Het technische probleem dat ze proberen op te lossen sprak me direct aan. Zelf heb ik nooit gesleuteld, maar ik herken de klachten wel. Vooral als klanten halverwege het project met nieuwe wensen kwamen. Dan zag je de engineers echt imploderen, want dan moesten ze álle componenten uit de tekening opnieuw doorrekenen.” 

EnginX begon in 2016, met drie oprichters. Een combinatie van achtergronden in de vliegtuigindustrie, de olie- en gasindustrie, en astrofysica. Wat ze gemeen hadden? Klachten over het engineering proces en een wens om dit te verbeteren en te moderniseren. Daarom moest het tekenproces gemoderniseerd worden.  

“Dat leverde een mooi product op, maar nog geen sluitende onderneming”, vertelt Saskia. “Thomas Bronzwaer begon met het volgen van beide IMPROVE programma’s bij Mercator Launch, en daar hebben we elkaar leren kennen. Niet veel later ben ik aangesloten bij EnginX. Uiteindelijk kwam na twee jaar de vraag of ik de CEO-positie wilde overnemen, zodat hij zich helemaal kon focussen op de technische visie als CTO.” 

Goud in handen 

Het product van EnginX werkte goed, maar hoe breng je het aan de man? Zelfgeschreven code laten zien is voor veel bedrijven niet voldoende om meteen met je in zee te gaan. Maar bij deelname aan pitches, bleek er steeds interesse. “Ik ben daarom als CEO direct begonnen met financieringsinstrumenten in te zetten, bijvoorbeeld via het Startup Fonds Gelderland, OostNL en Business Angels Network Nijmegen waar we via Briskr bij konden aansluiten. Geld in kas hebben scheelt een hoop! Daardoor hadden we ruimte om plannen te maken.” 

Tegenwoordig werken er twaalf mensen voor EnginX. “De groei is nu echt ingezet, en dat is goed om te zien”, zegt Saskia. “Maar we kunnen het nog steeds niet alleen, en dat is niet erg. We leunen op onze vrienden bij Mercator Launch, OostNL en Briskr, voor het netwerk, de kennis en de partners. Het ecosysteem dat deze partners in Nijmegen en daarbuiten hebben ontwikkeld, is fantastisch. Ik zou nog niet zo ver gaan om ons een scale-up te noemen, maar we zijn hard op weg!” 

Een begrip 

Nu die groei is ingezet, is er ook ruimte om vooruit te kijken. “We willen een begrip worden in de engineering wereld. Met de software die we leveren is namelijk nog veel meer mogelijk wat betreft de problemen vanuit early phase engineering. Van de probleemstelling en de 3D-tekening tot maintenance en projectplanning, uiteindelijk willen we hier allemaal aan bijdragen.” 

Het bedrijf begint rustig met het veroveren van de Nederlandse markt. “We zijn aangesloten bij de Verenigde Maakindustrie Oost-Nederland, waar 200 producenten bij aangesloten zijn. En dat is alleen maar Oost-Nederland. Daarnaast zien we nog een enorme markt in de energietransitie. Want als je je systeem wilt omschakelen naar zonne-energie of waterstof, kun je er op rekenen dat je weer terug naar de tekentafel moet. Dat maakt het voor ons een hele interessante markt. En waarom zou je klanten ver in het buitenland zoeken, als er in Nederland nog zo veel op te lossen valt?”, sluit Saskia af.