De ambitie is hoog: in een gezamenlijke inspanning werken alle stakeholders in de Lifeport-regio aan het opbouwen van een bloeiend en relevant energiecluster voor de energietransitie. Een Europese hotspot voor de ontwikkeling van energie-innovaties. 

Met deze ambitie zette gemeente Arnhem een opdracht uit bij internationaal bekende certificerings- en adviesorganisatie DNV. De vraag was: wat is de top 10 van energie-innovaties voor kantoren en bedrijven die nu al in onze regio ontwikkeld worden? 

Om de resultaten bekend te maken en er mee aan de slag te gaan, organiseerde gemeente Arnhem een bijeenkomst. Daar werd de top 10 van interessante innovaties uit onze regio gevierd en werden de toepassingsmogelijkheden verkend. De meeste van de geselecteerde ondernemers konden zelf aanwezig zijn en spraken met alle verzamelde stakeholders in rondetafelgesprekken. 

 

De selectie 

DNV selecteerde in haar onderzoek uiteindelijk niet 10, maar 13 top-innovaties. Samen laten ze een mooie waaier aan technieken zien, ontwikkeld in onze regio.
Hieronder de lijst, in alfabetische volgorde.  

 

Een professionele radiatorventilator, die veel comfort biedt met minder energie 

 

Het Grid Control Platform verbindt deeloplossingen – zoals cable pooling, batterijopslag en gesloten distributiesystemen – tot een integraal netwerk dat alles goed regelt. 

 

Elektrochemische waterstofcompressoren die waterstof op de gewenste druk kunnen brengen, voor bijvoorbeeld energieopslag of gebruik in een waterstoftankstation. 

 

Een nieuwe batterijtechnologie om huiseigenaren en gemeenschappen te helpen het meeste uit hun duurzame opwek te halen.  

 

All in power stelt lokale opwekkers van duurzame energie in staat om deze energie direct te leveren aan hun doelgroep tegen de laagst mogelijke kosten. Via het platform is voor elke aangesloten partij en iedere kWh en euro duidelijk van en voor wie deze is. 

 

De Powerbox is een container met resten biogas, die wordt geleverd op elke locatie, waar hij gekoppeld wordt aan het aanwezige aggregaat. 

 

  • PVT/v | Solar Energy Booster 

De Booster is een installatieconcept voor gebruik op PV-panelen waarbij thermische energie vanuit de Boosters wordt gebruikt als energiebron voor een warmtepomp. 

 

Solab Cool is een compacte adsorptiekoeler die duurzame restwarmte omzet in koud water voor koelingsdoeleinden. 

 

Flexibele hoogrendement zonnemodules. 

 

Gekleurde zonnepanelen voor gevels. 

 

Batterijsysteem met lange levensuur in containers, op basis van titanium 

 

Redox flow batteries (RFB) voor het opslaan van duurzaam opgewekte energie. 

 

Elektrolyser systemen voor de productie van groene waterstof in de capaciteitsrange van 0,5-10 MW. 

 

Meer weten? 

Download hier het rapport van DNV met de top-innovaties uit de regio Lifeport (PDF). 

 

De ondernemers achter de innovaties, gemeente Arnhem en de samenwerkende partijen in het energiecluster gaan graag in gesprek als je kansen ziet voor vervolgstappen. Aarzel dus niet om in  dat geval contact op te nemen.  

Zoek je nog naar de juiste ingang? Mail met n.hogenkamp@theeconomicboard.com of marc.de.kroon@arnhem.nl.