TropIQ - Parel van Lifeport

Parel

TropIQ

Een muis die genezen is van malaria dankzij het innovatieve medicijn dat TropIQ in Nijmegen ontwikkelt. Deze mijlpaal in mei 2016 betekent een grote stap vooruit in het onderzoek naar een effectief en betaalbaar geneesmiddel tegen deze tropische ziekte. 

De parasiet aanpakken 

TropIQ richt zich op de malariaparasiet, die door muggen wordt overgebracht. Hiervoor zet het bedrijf twee strategieën in. Het ontwikkelt een geneesmiddel dat malariaparasieten in het bloed van mensen doodt. En het maakt muggendodende stoffen om klamboes mee te impregneren. 

“We hebben een stofje gevonden dat de twee vormen van de malariaparasiet in het bloed van mensen doodt. Het werkt anders dan alle medicijnen die er nu zijn”, zegt Koen Dechering, directeur van TropIQ. ”Het werkt ook tegen parasieten die resistent zijn geworden voor bestaande geneesmiddelen. Die resistentie is een groot probleem bij malaria.” 

Testen en op de markt brengen 

Dechering denkt het nieuwe geneesmiddel in 2018 in Europa te kunnen testen op mensen. Bij positieve resultaten is de verwachting dat het medicijn in 2024 op de markt komt. Het bedrijf onderzoekt inmiddels ook middelen ter bestrijding van muggen die het Zika-virus en dengue (knokkelkoorts) overdragen. 

Meer informatie

  • TropIQ is in 2011 opgericht als technologieplatform en is een spin-off van het Radboudumc. 
  • Van startup met vier mensen is TropIQ nu met elf mensen in de scale-up-fase beland. De verwachting is dat daar de komende drie jaar nog eens elf mensen bij komen. 
  • TropIQ heeft in 2016 een omzet van 1 miljoen euro per jaar en maakt sinds 2013 winst. De omzet groeit circa 20 procent per jaar, mede door contractonderzoek voor de farmaceutische industrie. 
  • De Bill & Miranda Gates Foundation uit de Verenigde Staten heeft in 2012 en 2014 in totaal 1,1 miljoen dollar gedoneerd aan het innovatieve onderzoek van TropIQ, waarbij muggen worden voorzien van een soort streepjescode. Het idee om kunstbloed te maken voor het kweken van muggen is in 2015 eveneens gewaardeerd met 100.000 dollar. 
  • Medicine for Malaria Venture in Zwitserland investeert in TropIQ en gaat het malariamedicijn samen met TropIQ op de markt brengen.