Stichting Diverzio: unieke verbinding tussen Food en Health

De Wijchense stichting Diverzio ontwikkelde een programma dat zorginstellingen leert om lekker, gezond, lokaal en duurzaam eten te bereiden voor hun cliënten. De voeding is zó goed dat patiënten beter eten, dat draagt bij aan een sneller herstel en minder voedselverspilling. Bovendien levert deze aanpak een kostenbesparing op.

“Ik ontdekte dat agrariërs hier in de regio hun mooie producten niet kwijt konden, terwijl we een heel mooi breed pakket hebben, van Groesbeekse wijnen, vlees en groente tot fruit in de Betuwe. Daarom ging ik op zoek naar grote afnemers, en kwam uit op ziekenhuizen en verpleeghuizen.”

Landelijke impact

Het begon met samenwerking tussen de Sint Maartenskliniek en leveranciers van verse producten uit de streek, vervolgens was de belangstelling uit het hele land zo groot, dat Diverzio besloot het professioneel aan te pakken en modellen ontwikkelde die voor elke zorgorganisatie toepasbaar zijn.

Mede-oprichter Koen Nouws Keij: “We naderen het kantelpunt, van de 800 ziekenhuizen en zorginstellingen zijn er nu meer dan 100 op deze manier bezig, zo kom je bij het punt dat er een normerende werking van uitgaat.”

Programma Duurzaam en gezond aan tafel

Het programma bestaat uit vijf masterclasses over inkoop, duurzaamheid en realistische planning. Verder krijgen deelnemers coaching on the job, cursusmateriaal en veel praktische tips & tricks. Diverzio levert een online monitor om voortgang, klanttevredenheid, financiën en verspilling inzichtelijk te maken. De instellingen leren ook elkaar kennen en zo ontstaat er een netwerk, dat de deelnemers veel oplevert.

Programma Gezonde korte ketens

Gezonde korte ketens richt zich op agrifood-ondernemers die duurzaam aan zorginstellingen willen leveren in hun regio. De keten is korter, de boer krijgt een goede prijs en de cliënt eet lekkerder. De laatste bijeenkomst is een pitch van boeren voor het netwerk van zorginstellingen dat ontstond tijdens Duurzaam en gezond aan tafel.

Meer informatie

  • Stichting Diverzio werd opgericht in 2011, inmiddels werkt de stichting met meer dan 150 partners door heel Nederland.
  • Het programma Duurzaam en gezond aan tafel werd uitgevoerd met steun van het Ministerie van VWS, Stichting De Friesland en Rabobank.
  • Met het programma is al vijf miljoen aan kosten bespaard op voeding in zorgorganisaties.
  • Het programma Gezonde korte ketens is voor aanbieders van verse producten en loopt vanaf 2017, aanmelden kan via de website.
TwitterLinkedInEmail