Slim Opgewekt - Parel van Lifeport

Parel

Slim Opgewekt

Ze zijn het enige bedrijf in Nederland dat basisscholen een succesvol duurzaamheidspakket aanbiedt: financieel advies, een eigen financieringsfonds, energiebesparende aanpassingen aan het gebouw en zonnepanelen, met daarbij een zelf ontwikkelde educatieve aanpak voor de leerlingen. Slim Opgewekt doet het. Inmiddels zijn 85 basisscholen aan de groene stroom, zijn ze bezig met een groot project voor middelbare scholen en breiden ze al uit naar sportclubs en zorginstellingen. 

Van Oldenbarneveldtstraat 92-2
6827 AN Arnhem

Naar de website

Het kan wél 

Slim Opgewekt is een bedrijf met een rendabel businessmodel, maar het hoofddoel is duurzaamheid realiseren. Hilde van Dijk, een van de vier oprichters legt uit: “De knip tussen iets goeds voor de wereld doen en een gezond bedrijf runnen, vonden wij achterhaald. We zochten daarom een bedrijfsmodel dat schaalbaar is en duurzaamheid kan realiseren.” 

Doordat de projecten die ze opzetten groot zijn, kunnen ze de zonnepanelen direct bij de fabriek inkopen. Zo houden ze een marge over waarmee ze alle service vanuit hun eigen organisatie kunnen aanbieden. “We hebben gekeken wat basisscholen nodig hebben om te verduurzamen en besloten alles in één huis te doen: van installatie tot advies, levering, beheer én bewustwording.” 

Een goed begin 

“De mensen hier in de regio die werken bij de kennisinstellingen en de overheid geloofden in ons en gaven ons opdrachten, dat heeft ons zo geholpen! Ik merkte dat gewoon vertrouwen in je zaak het allerbelangrijkste is.” 

Energy meets Education 

Ze bedachten dat ze de meeste impact konden maken op scholen waar je de toekomstige generaties bereikt. Slim Opgewekt ontwikkelde zelf de energieschermen die leerlingen tonen hoeveel energie er al is opgewekt en bespaard. Ook bedachten zij de Educube, een dynamisch led-lichtsysteem waarmee leraren in een handomdraai het licht in hun klas aansluiten op de lesactiviteit. 

Meer informatie

  • Het Arnhemse bedrijf bestaat vijf jaar en het team telt inmiddels 35 mensen. Ze gaan binnenkort nog veel meer groeien, want Sportief Opgewekt en Onze Zorg is Opgewekt zijn al van start gegaan. 
  • Er zijn al 85 gebouwen verduurzaamd, 6.119.400 kWh bespaard op grijze stroom, 171.300 bomen hoeven geen CO2 meer om te zetten en 16.640 leerlingen maakten kennis met duurzame energie. 
  • Slim Opgewekt richtte samen met de Triodos Bank een duurzaamheidsfonds op. 
  • Naast scholen, sportclubs en zorginstellingen in Nederland werken ze nu aan een project in Bangladesh, waarbij eilandbewoners hun eigen stroomvoorziening krijgen. 
  • In 2016 werden ze Jonge Arnhemse Ondernemer van het Jaar en in 2017 winnaar van de Triodos Hart-Hoofdprijs 2017.