Parel

Royal Berry

Royal Berry is een aardbeienkweker in Bemmel, met klanten in Nederland en de rest van de wereld. Door continu te investeren in innovatie, duurzaamheid en human capital in de productieketen, levert het bedrijf een positieve bijdrage aan de regio.
Dat leverde oprichter en eigenaar Jan van Genderen op 8 december 2023 de Parel-award op, die werd uitgereikt door wethouder van Gemeente Lingewaard Nick Hubers. “Royal Berry werkt dagelijks met passie en zorg aan een gezonde werkomgeving en natuurlijk de perfecte aardbei. Het bedrijf levert een grote bijdrage aan de Nederlandse tuinbouw- en voedingsindustrie met innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.”

Duurzaamheid centraal

Voor Royal Berry gaan groeiambities altijd gepaard met de hoogst haalbare bijdrage aan de regio, aldus CEO Jan van Genderen. “We zijn altijd bereid geweest om dingen anders te doen, en niet alleen uit eigenbelang te handelen. Het moet allemaal bijdragen aan onze omgeving.”
Het bedrijf wekt de benodigde energie zelf op in een warmtekrachtkoppeling en met zonnepanelen. “Overtollige energie leveren we terug aan de regio. Zelfs onze gebruikte potgrond sturen wij retour naar de leveranciers, zodat andere bedrijven daar weer gebruik van kunnen maken. Daarnaast maken we gebruik van ledverlichting in de kassen, wat zo’n 50 procent energie scheelt ten opzichte van traditionele verlichting.”
“Voor de aardbeien gebruiken we natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen ziekten en plagen. Schadelijke insecten bestrijden we met nuttige insecten en we gebruiken uv-licht tegen schimmels.”

 

 

Investeren in mensen

Volgens Van Genderen staan tevreden klanten en medewerkers centraal. “Wij geloven dat iedereen bij het winnende team wil horen. Als je gelukkige medewerkers hebt, komt dat ook ten goede aan het product. Zo beland je in een positieve spiraal, want het geeft energie om uit te blinken in wat je doet. Hoe hoger je de berg opklimt, hoe mooier het uitzicht wordt.”

Royal Berry investeert op dit moment in een woonpark in de buurt van de kassen voor internationale medewerkers. “Zo kunnen we internationale medewerkers huisvesting geven, zonder extra druk te leggen op de regionale woningmarkt. Ook in dit project is duurzaamheid belangrijk. Medewerkers kunnen op de fiets naar werk en dat scheelt uitstoot. Bovendien planten we nieuwe natuur in het woonpark en leggen we looppaden aan. Zo proberen we op allerlei manieren terug te geven aan de omgeving.”

Eenentwintigste keer

Dit is de eenentwintigste keer dat The Economic Board de Parel-award uitreikt. De award gaat naar bedrijven en organisaties die zich volgens The Economic Board onderscheiden door interessante innovaties of juist door hun beproefde bedrijfsprocessen.

Meer informatie

  • Jan van Genderen begon Royal Berry op 0,4 hectare, toen hij slechts 17 jaar oud was.
  • Sinds 2009 is het bedrijf gevestigd in Bemmel.
  • Momenteel telt het bedrijf ruim 300 medewerkers, die in 60 hectare kasruimte jaarlijks zo’n 8 miljoen aardbeien produceren.
  • Investeren in duurzame oplossingen staat centraal in iedere stap van het groeiproces.
  • Royal Berry gelooft dat tevreden klanten en medewerkers een positieve spiraal opleveren voor de groei van het bedrijf.