Parel
Modderkolk
Modderkolk is een installatiebedrijf in industriële automatisering, systeemintegratie en installatietechniek. De Wijchense organisatie levert al meer dan 100 jaar een aanzienlijke bijdrage aan het vooruithelpen van het water, de industrie en de zorg. Modderkolk heeft een interne bedrijfsschool en steunt regionale, culturele en sportieve initiatieven. Bovendien bevordert Modderkolk de technische groei in de regio met hun innovatieve omgeving Technoforum. Al deze regionale inspanningen leverde Modderkolk op 4 oktober 2024 de 23e Parel-award op. Deze werd uitgereikt door Jan van Dellen, directeur van The Economic Board Regio Arnhem-Nijmegen en wethouder Martijn Derks van gemeente Wijchen:
“Modderkolk is gestart met huisaansluitingen en heeft zich doorontwikkeld in de industrie en gezondheidszorg. Door het ondernemerschap van Simon de Luij blijft Modderkolk zich innovatief ontwikkelen. Doordat Simon zich verdiept in mens, milieu en maatschappij, staat Modderkolk nu waar het staat. In 2012 is hij al gestart met een eigen Academy omdat hij het belangrijk vindt dat jongeren voldoende kansen krijgen om zich verder te ontwikkelen in de techniek. Begin 2023 was de lancering van SPARK!, waar Modderkolk ook deel van uitmaakt, en nu staan we aan de vooravond van de opening van het technieklokaal Junior Technovium Wijchen. Ondernemers zoals Simon zijn belangrijk. Wijchen = Samen Sterk, Wijchen = Samen Ondernemen.”
Nieuweweg 101
6603 BK Wijchen
De kunst van techniek
Modderkolk volgt de visie ‘wij verstaan de kunst van techniek’ en richt zich op het leveren van waardevolle technische oplossingen in drie sectoren: het water, de industrie en de zorg. Directeur Simon de Luij benadrukt dat ze hun klanten volledig willen ontzorgen: “Techniek is onze passie, maar we snappen als geen ander dat onze opdrachtgevers zich willen focussen op hun core business.” Hun kernwaarden dichtbij, deskundig, rechtdoorzee en vindingrijk, vormen de leidraad voor toekomstige keuzes.
Om deze visie te realiseren, investeert Modderkolk in de kennisontwikkeling van hun vakmensen via de Modderkolk Academy en werkt met gespecialiseerde klantteams. “Zo stellen we onze opdrachtgevers centraal, hebben ze altijd een vast aanspreekpunt en zorgen we voor de beste kwaliteit: op tijd, binnen budget én boven verwachting”, aldus Simon.
Het water is de eerste specialisatie van Modderkolk. Hier levert de organisatie een bijdrage aan oplossingen voor uitdagingen zoals klimaatverandering en waterkwaliteit. Ze ondersteunen drinkwaterbedrijven en overheidsinstanties met duurzame en kostenefficiënte elektrotechnische installaties, vaak aangedreven door zonne-energie.
De tweede tak van sport is industriële automatisering, systeemintegratie en installatietechniek voor de industrie. Hierbij ondersteunt Modderkolk industriële bedrijven met advies, engineering en de aanleg van procesautomatiseringssystemen, elektrotechnische laag- en hoogspanningsinstallaties, machinebesturingen en panelenbouw. Ook helpen ze klanten dagelijks met service, onderhoud en periodieke veiligheidsinspecties. Ook verzorgen ze cursussen en trainingen over elektrotechnische veiligheid in hun Technoforum.
Ten slotte ondersteunt Modderkolk de zorg door efficiënter technisch onderhoud te bieden, waaronder ontwerp, realisatie, en beheer van ziekenhuisafdelingen en operatiekamers. Met een zelfontwikkelde tool voor technisch beheer kunnen ze condities in operatiekamers vanuit het hoofdkantoor in Wijchen in de gaten houden.
Ontmoetingsplek voor techniek
Technoforum in Wijchen is het thuishonk van Modderkolk: “Een innovatieve omgeving, waar we samen met andere organisaties de uitdagingen van vergrijzing en de energietransitie doelgericht aanpakken. Daarnaast willen we de technische groei en bloei van de regio stimuleren. Daarom faciliteren we ontmoetingsplekken, kantoor- en vergaderruimtes. Zo hopen we een bruisende gemeenschap te creëren, waar techniek, innovatie en samenwerking samenkomen!”
Modderkolk is ook bezig met de realisatie van een technieklokaal voor kinderen in samenwerking met SPARK! Wijchen. Simon: “In het Techlab staan kinderen tussen de 10 en 15 jaar oud oog in oog met de mogelijkheden van techniek. Zo kunnen ze hun interesses en talenten op het gebied van techniek ontdekken.”
23e Parel-award
Dit is de drieëntwintigste keer dat The Economic Board de Parel-award uitreikt. De award gaat naar bedrijven en organisaties die zich volgens The Economic Board onderscheiden door interessante innovaties of juist door hun beproefde bedrijfsprocessen.