Er gebeurt veel in de zorgsector. Eén van die ontwikkelingen in de ouderenzorg is dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Maar hoe ga je ouderen op afstand goed ondersteunen?
Inn4cure heeft het antwoord: het bedrijf wil de ontwikkeling van de gezondheid van ouderen op afstand transparant maken met digitalisering. Dat doen ze door vitale functies te meten met een smartwatch.
We worden namelijk steeds ouder in Nederland. Zorg wordt daardoor intensiever en duurder. Dat moet anders, volgens inn4cure. Waarom niet werken aan een preventief gezondheidsbeleid, zodat we kunnen bijdragen aan het voorkomen van ziekte bij ouderen?
Volledig Pakket Thuis
Dat gezondheidsbeleid wordt op dit moment gefaciliteerd vanuit ‘Volledig Pakket Thuis’. Dat betekent dat alle zorg die ouderen nodig hebben, aan huis wordt geleverd door één zorginstelling. Zo kunnen ouderen thuis blijven wonen met de juiste mix van verpleging, verzorging, begeleiding en behandeling. Hiervoor hebben ouderen een indicatie nodig vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).
Inn4cure en partner Eurocom ondersteunen Wlz-instellingen die verpleging, behandeling, begeleiding of verzorging leveren aan mensen thuis, als onderdeel van het Volledig Pakket Thuis. Zo helpen ze een handje om ouderen langer thuis te laten wonen.
Doen met digitalisering
Hoe inn4cure deze transformatie in de ouderenzorg aanpakt? Dat legt directeur en oprichter Pieter van Weijen duidelijk uit: “We meten thuis vitale functies met een smartwatch. De smartphone stuurt deze data door naar ons inn4cure-platform. Hier worden de waarden vergeleken met persoonlijke kaders. Is er een afwijking? Dan gaat er een alarm af bij de zorgverleners en neemt er iemand contact met de cliënt op.”
Inn4cure werkt met trendmetingen. Vitale functies worden dan over langere tijd vergeleken met drempelwaardes. Zo wordt de ontwikkeling van de gezondheid op afstand objectief en transparant bekeken. Je weet wanneer er iets mis is, zodat je direct actie kunt ondernemen. Dat geeft rust voor de ouderen, de familie en de zorgverlener. Geen signaal betekent alles vitaal.
Innovatie in de zorg
Inn4cure gelooft in de kracht van digitalisering. Er wordt flink bezuinigd op de zorg, terwijl het aantal ouderen de komende paar jaren gaat verdubbelen. En daarvoor zijn vernieuwende manieren van zorgverlening nodig, zoals de oplossing van inn4cure. Momenteel bieden ze hun oplossingen al aan bij zowel particuliere als publieke klanten, zoals ouderenzorginstellingen. Daarbij merken ze dat digitalisering voor de zorg nog een flinke transitie is.
“Daarom zijn we bezig om mensen die nu in de zorg werken te laten ontdekken hoe je met digitalisering omgaat”, vertelt Pieter. “We hebben een e-learning telemonitoring ontwikkeld in samenwerking met de HAN University of Applied Sciences. Zo kunnen zorgmedewerkers zich er goed in verdiepen. Met die inzichten kunnen ze dan een positieve verandering neerzetten.”
Samen voor gezondheid
Een heldere toekomstvisie, die hebben ze bij inn4cure wel. Ze willen hun dienstverlening in de toekomst graag landelijk inzetten, in de vorm van een shared service center. Met zo’n center kan een woon-zorglocatie dan ook de ouderen die in dezelfde wijk nog thuis wonen bedienen. En dat allemaal digitaal: de verpleegkundige vanuit de woon-zorglocatie krijgt een alarm als er iets niet klopt in de vitale functies. Ze kunnen dan direct even beeldbellen met de oudere, om te kijken of alles oké is. Hetzelfde geldt voor ondersteuning vanuit de huisarts of een diëtist.
“We werken samen met grote, landelijke partners om samen aan dit toekomstidee te werken”, zegt Pieter. “Zo blijven we transparantie leveren op de ontwikkeling van de gezondheid. We zeggen dan ook altijd: bij geen signaal, is alles vitaal.”
Dit artikel werd eerder in iets andere vorm gepubliceerd op Briskr.nl