Chipfabrikant NXP heeft maandagavond de meest prestigieuze ondernemersprijs van Nederland, de Koning Willem I Prijs, gewonnen. Deze tweejaarlijkse prijs werd uitgereikt door hare majesteit koningin Máxima en Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank.

 

Gewaagde strategie

De prijs is een bekroning voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap. Volgens de jury heeft NXP ‘met een gewaagde strategie excellent ondernemerschap laten zien’. Op die manier wordt er een bijdrage geleverd aan mens en maatschappij op gebieden waar het verschil gemaakt wordt.

Halfgeleiderproducent NXP heeft het hoofdkantoor in Eindhoven en een grote fabriek in Nijmegen. NXP is voorgekomen uit Philips. Inmiddels is het één van de grootste chipmakers van de wereld. De jaaromzet kwam vorig jaar uit boven de 11 miljard dollar. De vraag naar chips is enorm en het aantal toepassingen groeit nog altijd.

Blijven innoveren

Zo’n 17 procent van de omzet van NXP gaat naar Research & Development. Op 11 miljard dollar is dat natuurlijk een enorm bedrag. Volgens NXP-topman en lid van the Economic Board Jean Schreurs is dat noodzakelijk om te kunnen blijven innoveren. Zowel in de doorontwikkeling van bestaande producten als voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen.

Winnaars

De Koning Willem I Prijs in de categorie MKB ging naar Maan Group uit Raalte, een R&D gedreven onderneming met een oorsprong in de lijm en oppervlakte technologie. De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap ging naar het duurzame jeansbedrijf MUD Jeans uit Amsterdam.

Newsroom Health & Hightech

Dit is een bewerking van een artikel uit de Newsroom Health & Hightech. Deze newsroom produceert mooie, bijzondere en inspirerende verhalen over  Health & Hightech in Lifeport. Deze verhalen zijn vindbaar via verschillende partners van de Newsroom, waaronder The Economic Board.

Dit artikel verscheen ook op Innovation Origins.