De nieuwe BioMatTech Campus aan de Energieweg in Nijmegen moet vanaf deze zomer een plek worden waar ambitieuze medische bedrijven, vooral in de wereld van biomaterialen, hun krachten bundelen. Initiatiefnemer Tonny Voermans vertelt waarom die nieuwe locatie hard nodig is, ook al zijn er in de regio Nijmegen al veel goede faciliteiten voor het health-cluster aanwezig. 

Tonny Voermans is de directeur van BioMed Elements, een innovatief bedrijf dat zich bezighoudt met biomaterialen. “We gebruiken biologisch afbreekbare biopolymeren om chirurgische implantaten te ontwikkelen. We leveren dus direct of indirect aan ziekenhuizen. We focussen ons bij de ontwikkeling op het gebruiksgemak en willen een voordelig alternatief bieden voor wat er nu in de markt beschikbaar is. We zijn als bedrijf de start-up-fase voorbij, je zou ons een scale-up kunnen noemen. Dit jaar zetten we nog minimaal twee nieuwe producten in de markt.” 

Het bedrijf, gevestigd op bedrijventerrein Kerkenbos, groeit uit zijn jasje. “We hebben twaalf medewerkers en er is geen ruimte om te groeien. Ook naast ons zit alles vol. We dachten na over opsplitsen of in zijn geheel vertrekken, maar er is in Nijmegen bijna geen ruimte. Onze verhuurder stelde een ruimte vlakbij voor, aan de Energieweg. Toen ik daar ging kijken bleek het ongeveer vijf keer zo groot te zijn als wat we zochten.”
Voermans zette het uit zijn hoofd, maar niet lang daarna viel zijn oog op het REACT-EU fonds, een Europese subsidie die door de provincie Gelderland wordt uitgevoerd. “Ik bedacht me dat ik vast niet de enige ondernemer in de provincie zou zijn die met dit probleem loopt.” 

Behoefte aan flexibiliteit 

Namens BioMed Elements ging hij het aanvraagtraject in. “We hebben veel contact gehad met de provincie om dingen te checken en hebben ook hulp gevraagd en gekregen van andere stakeholders in de regio zoals onder andere de Radboud Universiteit, het Raboudumc, de gemeente Nijmegen, de Novio Tech Campus, Health Valley en The Economic Board. Zij hebben ons geholpen om een goed beeld te krijgen van waar ondernemers precies behoefte aan hebben.  

Daar kwam duidelijk uit naar voren dat het health-cluster in Nijmegen heel sterk is, maar dat er tegelijkertijd ook uitdagingen zijn, vooral omdat er een enorme aanwas is van nieuwe bedrijven die naar de regio komen en er daarnaast ook veel bedrijven zijn die door willen groeien. Daardoor is er veel behoefte aan ruimte. De coronacrisis heeft dat probleem versterkt.”

Zo ontstonden langzaam maar zeker de plannen voor de BioMatTech Campus: een verzamelgebouw met kantoorruimte, laboratoria en clean rooms. “Vanaf het begin hebben we gezegd dat we niet willen concurreren met onder andere de Novio Tech Campus”, verduidelijkt Voermans.  

“De taart is meer dan groot genoeg voor verschillende partijen. We hebben goed nagedacht over hoe we ons willen onderscheiden. We merkten onder andere dat er behoefte is aan flexibiliteit. Met name start-ups, maar ook scale-ups, hebben soms iets nodig voor een paar maanden, bijvoorbeeld voor validatieonderzoek. Dat gaan we faciliteren. Maar voor onze eigen stabiliteit zoeken we ook bedrijven die langer willen huren.”ou

Op dit moment wordt er gesproken met belangstellenden, zowel voor de korte als de langere termijn. De Radboud Universiteit en Oost NL helpen daarbij. Het bouwen van onder meer de laboratoria is ook in volle gang. “Het doel is om begin juni zes laboratoria, zes clean rooms en 380 vierkante meter aan kantoorruimte operationeel te hebben.”

Niet alleen ruimte 

“Je huurt bij ons niet alleen ruimte, maar we bieden echt bedrijfsondersteunende services”, geeft Voermans aan. “De ruimte die we aanbieden is deels al ingericht met apparatuur. Daarnaast kunnen bedrijven gebruikmaken van een kwaliteitsmanagementsysteem voor medische toepassingen, gericht op zowel de Europese als de Amerikaanse markt. We bieden ze bovendien de mogelijkheid om samen met ons mee te dingen naar subsidies.

Het deel ‘BioMat’ in de naam verwijst duidelijk naar biomaterialen. Voermans mikt dus niet per se op alle medische bedrijven. “Voor bedrijven die in het verlengde zitten van wat wij doen, biedt ons concept de meeste toegevoegde waarde.”  

Samenwerken 

Mogelijke huurders kunnen van dichtbij komen, maar ook van veraf. “We zijn in gesprek met allerlei bedrijven. Een deel komt uit de regio, of uit andere provincies in Nederland, maar er zijn ook gesprekken met bedrijven die actief zijn in Noord-Amerika of Azië.”

De BioMatTech Campus moet vooral voor meer samenwerking gaan zorgen. Voermans geeft aan hoe belangrijk dat is. “Er gebeurt heel veel in ons veld en het is moeilijk om goede mensen te vinden. Er zijn ook veel uitdagingen, zoals kwaliteitsmanagement. Daardoor voelen veel bedrijven zich gedwongen om met dure consultants samen te werken. Maar er is veel kennis aanwezig die ook door goede samenwerking ontsloten kan worden. Daar kunnen we elkaar heel goed mee helpen.”

Wil je meer weten over de BioMatTech Campus download dan hier de informatiebrochure in PDF.