Dit jaar won Holland Food Service de Cirkel Award voor hun vooruitstrevende circulaire voedsellevering. Daarbij helpen ze hun klanten in de keten om te verduurzamen. Het Wijchense bedrijf produceert maaltijden in de eigen productiekeuken en levert alles wat met eten en drinken te maken heeft aan zorginstellingen door heel Nederland.
In een interview vertelt vestigingsmanager Giovanni Pili meer over hoe deze inzet voor circulariteit eruit ziet.

Uitreiking Circle Award

Holland Food Service maakt en levert dagelijks zo’n 25.000 maaltijden voor zorginstellingen. Daarbij stelt het zichzelf ten doel de klanten te ondersteunen bij het verduurzamen van de voedselketen.

Drie pijlers

“Onze inzet voor circulariteit is gebaseerd op drie pijlers: het voorkomen van voedselverspilling, de eiwittransitie en het terugdringen en retournemen van kunststofverpakkingen. Deze punten kwamen naar voren uit onderzoek dat we bij onze klanten hielden. We waren op zoek naar waar de klant het meest tegen aanloopt, wat problemen geeft bij het doorvoeren van verduurzaming.” Hier ondernam de Holland Food Service actie op.

Op basis van de drie aandachtspunten ontwikkelde het bedrijf de afgelopen twee jaar zelf verschillende concepten om klanten te helpen.

Maatwerk en netwerk

“We kijken per klant specifiek waar de behoeftes liggen. De ene klant is al heel ver, bijvoorbeeld met het voorkomen van voedselverspilling, terwijl een andere er nog mee moet beginnen.
Aan de hand daarvan bieden we diensten en tools aan waarmee we kunnen ondersteunen. En de opgedane best practices gebruiken we ook weer om nieuwe klanten daarin mee te krijgen. Met mooie marktvoorbeelden breng je klanten samen. En zo zijn we eigenlijk ook een netwerk, dat klanten verbindt en zorgt dat ze elkaar verder helpen.”

Het bedrijf ontwikkelde hiervoor een website waar klanten allerlei vragen stellen. Op die vragen reageren anderen die al iets dergelijks hebben meegemaakt en die advies kunnen geven.

Verder voeren de accountmanagers van Holland Food Service één op één-gesprekken met klanten. Daarin reiken ze de zelfontwikkelde concepten aan die de klant kan gebruiken.
Ook kan het bedrijf maatwerk leveren, waarbij bijvoorbeeld een deel van de communicatie, zoals het instrueren van medewerkers, wordt overgenomen.

Pili licht toe: “Vaak zie je in de zorg tijdgebrek voor dit soort dingen, want zorg voor de cliënten staat begrijpelijkerwijs voorop. En daarvoor blijven er soms andere dingen liggen. En wij voelen het wel als onze plicht om daarin ook te ondersteunen.”

“Wij zien als leverancier van de maaltijden dat wij ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen in de keten.”

Eigen concept tegen voedselverspilling

Het percentage voedselverspilling ligt in Nederland tegen de 30%. Het bedrijf ontwikkelde een concept om voedselverspilling tegen te gaan, en haalt gemiddeld zo’n 10% reductie van de verspilling.
Zo zitten er in de webshop tools waarin klanten kunnen invoeren hoeveel cliënten ze hebben en wat de verstrekkingseenheid per cliënt is. Het systeem rekent dan automatisch door: voor zoveel personen heb je zoveel kilo aardappelen nodig, zoveel kilo groenten en zoveel stuks vlees.

Daarnaast houdt Holland Food Service afval-metingen binnen de instelling. In de spoelkeuken worden de restjes verzameld en gemeten. Aangezien je weet wat er uitgegeven is, kun je het afvalpercentage vaststellen.

“Vervolgens ga je onderzoeken wat de oorzaak kan zijn. Staan er bijvoorbeeld rode kolen op het menu, die mensen misschien iets minder lekker vinden? En zijn de op de website ingestelde portiegroottes wel goed? Ook de koeling wordt bekeken, of daar niet te veel wordt bewaard, vanuit het idee beter iets te veel te hebben dan iets te weinig.
En daar wil je met elkaar over in gesprek, ik snap dat een klant niet te kort wil komen. Maar als je deze gegevens aanhoudt, dan kom je niet te kort en dan hoef je niet die bak extra te bestellen, die misschien de volgende dag weer de kliko ingaat.”

Eiwittransitie

Holland Food Service ontwikkelde een eigen dagmenu waarin twee dagen per de week de dierlijke eiwitcomponent vervangen is door een plantaardige. Sommige klanten kiezen ervoor om dat menu volledig te draaien. Anderen willen een eigen menu hanteren, maar kijken wel hoe ze die dierlijke eiwit componenten kunnen verminderen.

“En bijvoorbeeld binnen de ouderenzorg wordt er veel à la crème producten besteld, zoals  andijvie à la crème en prei à la crème. En daarin hebben we de melk vervangen door een plantaardig product. Waardoor de eiwittransitie al wordt ingezet, zonder dat cliënten merken dat het product anders is. Dus dat zijn ook dingen die we met onze productontwikkeling al doorvoeren.”

Kunststofverpakkingen

De klanten krijgen de maaltijden in kunststofverpakkingen, waar het eten in bewaard kan worden en opgewarmd. Zo voorkom je veel afwas. Het zijn vrij stevige bakken en die neemt Holland Food Service weer mee retour. De afgelopen maand werd 1500 kilo kunststof ingezameld. Eventuele etensresten mag de klant daar gewoon in laten zitten. Zowel het plastic als de resten worden gerecycled.

“Hergebruik van de bakken kan niet, door de wetgeving rond voedselveiligheid, bijvoorbeeld dat een verpakking zoveel mogelijk uit virgin materiaal moet bestaan. Dit is trouwens begrijpelijk, omdat je niet weet waar deze nog meer voor gebruikt is. Voor hetzelfde geld heeft iemand hem ergens opgeslagen in een garage om wat ruwe olie in te bewaren.”

Op dit moment worden de verpakkingen vermalen en verwerkt tot granulaat, dat naar verschillende verwerkers toe gaat. Het bedrijf wil proberen de kunststof nog hoogwaardiger verwerkt te krijgen. Dat heeft iets meer tijd nodig, omdat die kunststofmarkt helemaal in ontwikkeling is.

Duurzame missie

Holland Food Service heeft er op dit moment niet bepaald voordeel bij dat ze klanten helpen minder voedsel weg te gooien. “Dan hoeven ze ook minder te bestellen natuurlijk. Maar wij zien het gewoon als onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan verduurzaming. En op termijn biedt het klanten misschien zoveel extra dat ze toch voor ons kiezen.”