Samen grenzen verleggen en de weg vrijmaken voor een duurzame toekomst. Dat was het centrale thema van de vijfde editie van The Future of Us, een jaarlijks Arnhems event met de inhoud van een congres en de energie van een festival.

Op donderdag 28 september vond alweer de vijfde editie van The Future of Us plaats. Dit innovatieve festival op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) draait om de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie.

Inzet van het festival: de muren doorbreken die de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie in de weg staan. Denk aan barrières tussen sectoren, landsgrenzen en regio’s, taal en cultuur, wet- en regelgeving. Ofwel: partijen moeten elkaar beter vinden. En dus netwerken. Dat is precies wat volop gebeurde tijdens het volledig uitverkochte event op deze zonovergoten herfstdag.

Jan Terlouw Innovatieprijs

Innovaties die de toekomst een boost geven zijn belangrijker dan ooit. Om dit te stimuleren gaat Kiemt jaarlijks op zoek naar de meest innovatieve en duurzame ondernemer van Oost-Nederland. Kiemt reikt daarvoor al sinds 2011 de Jan Terlouw Innovatieprijs uit, om duurzame en innovatieve ondernemers een extra impuls te geven.

Uit 21 aanmeldingen selecteerde de expertjury zes innovaties die daarmee een podiumplek verdienden:

  • Dirk Jan van Dalfsen Paraveterinair met Wolterra: ‘Schapenwol als kostenpost wordt verwerkt tot een waardevolle circulaire grondstof’
  • CLS Tex International met ‘Closed loop solutions 4 textile’
  • Pauline van Dongen met SUNTEX
  • ZEBRA BV met ZEBRA EMS
  • Bondus met ‘Productie van een lab-on-a-chip’
  • Aendless Energy BV met ‘Aendless Sports Energy’: warmtewinning uit kunstgrassportvelden

Arnhemse prijswinnaar

Deze zes innovatieve ondernemers maakten op een van de drie prijzen. Jan Terlouw (91) was helaas door ziekte afwezig. In zijn plaats reikte juryvoorzitter Harry Webers de eerste prijs uit aan CTO Sven Eijpe van Bondus, voor hun lab-on-a-chip. Behalve eeuwige roem en een trofee ontvangt het bedrijf een geldprijs van 8000 euro, vijf dagen advies/ondersteuning door Kiemt, een jaar lang gratis netwerkpartner van Kiemt en een IP Smartscan door het Octrooicentrum.

De Arnhemse ontwerper Pauline van Dongen verdiende met haar SUNTEX de eervolle tweede prijs. SUNTEX is een ingenieus solartextiel voor lichtgewicht architectonische constructies.
Dirk Jan van Dalfsen uit Ermelo werd voor zijn vinding Wolterra verrast met de derde prijs.

Over de organisatoren

The Future of Us is een initiatief van IPKW en Kiemt. Het triple helix netwerk van Kiemt bestaat uit partijen op het gebied van energietransitie of circulaire economie. Denk aan vertegenwoordigers van bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden.
Industriepark Kleefse Waard (IPKW) is een prijswinnend bedrijventerrein in Arnhem dat duurzame en energiegerelateerde bedrijven huisvest, faciliteert en met elkaar verbindt.