Sinds medio 2023 kun je als mkb-ondernemer je eerste stappen zetten in het toepassen van AI met de hulp van het MKB Datalab Oost. Dit is een samenwerking tussen Radboud Universiteit en Twente Universiteit, waarbij studenten in de AI een opdracht uitvoeren voor je bedrijf, onder begeleiding van een docent.

Bij de twee faculteiten studeren in totaal 1000 studenten AI, veel zijn geïnteresseerd in dit lab. Het is voor hen een bijverdienste op niveau en kennis toepassen vinden ze heel leuk. Bovendien bouwen ze zo een netwerk op en werken ze aan hun business skills.

Het aanbod: van klein naar groot

Als je je wilt verdiepen in de wereld van AI en data, kun je verschillende stappen zetten bij het datalab.

Om te beginnen kun je een masterclass volgen, die het lab ontwikkelde samen met Radboud Academy. Deze heeft als doel om jou a

ls mkb-er te laten zien wat AI is en waar je aan kunt denken als het gaat over AI voor het mkb.

De masterclass duurt een dagdeel waarin een hoogleraar van de  Radboud Universiteit college geeft over AI, met uitleg over bijvoorbeeld machine learning en deep learning. Daarna volgen praktijkvoorbeelden en uitleg over hoe het MKB Datalab ondernemers kan ondersteunen.

Ben je nu geïnspireerd geraakt, dan kun je een workshop volgen bij MKB Datalab. Daarin buigt een groepje van 2 á 3 studenten zich over de bedrijfsprocessen, markt en businessmodel van drie tot vijf deelnemende bedrijven. Die studenten organiseren vervolgens een brainstorm aan de hand van een canvas-model waarin verschillende ideeën naar boven komen voor de ondernemers om AI toe te passen. Het gaat dus om de vraagarticulatie, waar heeft AI meerwaarde voor je bedrijf? Hier kan een maatproject of opdracht uit voortkomen.

De opdracht

Een opdracht aan het MKB Datalab is heel afgebakend, één student werkt zes tot tien weken, 80 uur, aan de opdracht, onder begeleiding van een AI-docent, die monitort. De opdracht wordt afgesloten met de oplevering van een stukje software dat de student geprogrammeerd heeft en waar ondernemer direct mee aan de slag kan. Het betreft nog een proof of concept, waar je als bedrijf verder aan kunt werken.

Belangstelling

Er is genoeg belangstelling voor het lab: er zijn al zeven opdrachtgevers zoals makelaar Kolmeijer, EnginX, Dar en automatiseringsbedrijf PTI, Bovemij en woningcoöperatie Mooiland.

En er lopen gesprekken met nog veel meer geïnteresseerden, zoals Radboud afdeling inkoop en Radboud Into Languages en Alewijnse.

Op de planning staan ook inspiratiesessies, waarin ondernemers zelf wat vertellen op het podium over hun ervaringen.

Kolmeijer

Makelaar Kolmeijer ontwikkelde met studenten een voorspellend algoritme dat de makelaar helpt die woningen te vinden die binnen een jaar verkocht gaan worden. Nu kan hij heel gericht werven, dat is veel goedkoper dan heel breed moeten adverteren.

EnginX

De student die bij EnginX een snelle manier ontwikkelde om met natural language processing een machineonderdeel te vinden tussen duizenden producten, kon meteen aansluitend aan de slag bij het bedrijf. Het is dus ook een manier om talent te werven voor ondernemers.

Kennismaken en meer weten?

Neem contact op met Dirk van Schaijk, tel 06-31132103 of mail: dirk.vanschaijk@ru.nl