Food and Cognition

Voeding, gezondheid en het brein zijn sterk met elkaar verbonden. Ons dieet heeft direct invloed op de werking van onze hersenen, tegelijkertijd wordt ons eetgedrag door onze hersenen aangestuurd. Wetenschappers van het Donders Instituut, de Radboud Universiteit, het Radboudumc en Wageningen University & Research bestuderen in het project Food and Cognition de wisselwerking tussen voeding, eetpatronen en hersenen.

Over Food and Cognition

De onderzoekers van het Donders Instituut bekijken in het onderzoek welke processen er plaatsvinden wanneer je brein keuzes maakt tussen gezond en ongezond eten en hoe de keuze voor bepaald eten de gezondheid van het brein beïnvloedt. Onderzoekers van het Behavioural Science Institute (BSI) van de Radboud Universiteit kijken hoe onze sociale omgeving onze voedselkeuze beïnvloedt. De resultaten geven beter inzicht in de correlatie tussen voeding en gezonde hersenen. Dit resulteert in een beter begrip van ongezond eetgedrag en obesitas, maar ook in het verband tussen voeding en dementie bijvoorbeeld.

Food and Cognition valt onder de paraplu van het uitgebreide Healthy Braininitiatief. Dit Radboud campusbrede onderzoeksinitiatief wil een dieper inzicht verkrijgen in de werking van het brein.

Feiten en cijfers

49

procent Nederlanders heeft overgewicht of obesitas

25

procent Nederlanders heeft ooit een psychische stoornis gehad

5

procent Nederlanders houdt zich aan de adh groente en fruit

Het aantal mensen met de ziekte van Parkinson of Alzheimer zal de komende jaren verdubbelen door de vergrijzing. Het is daarom van cruciaal belang dat we begrijpen wat een gezond dieet is en hoe we de leefstijl van mensen kunnen veranderen om deze chronische ziekten te voorkomen of te vertragen.

Ambitie

Het doel van het Healthy Brain-initiatief, en daarmee ook van Food and Cognition, is om een dieper en verbeterd inzicht te krijgen in de werking van het brein. Binnen dit losstaande programma wordt gewerkt aan het onderzoeken van de link tussen voeding en een gezond brein. Het streven is om tien miljoen euro op te halen voor de bouw van een duurzame community van wetenschappers, leden uit het bedrijfsleven en sociale partners die samenwerken aan dit vraagstuk.

Rol van The Economic Board

De wetenschappelijke trekkers van het project Food and Cognition hebben The Economic Board gevraagd om ondersteuning voor dit project. Dit vertaalt zich naar het genereren van publiciteit, het zoeken van fondsen en het ter beschikking stellen van het netwerk van de leden van The Economic Board. Daarnaast helpt The Economic Board bij het verbinden van het bedrijfsleven aan het project. Ook denkt The Economic Board mee over het vergroten van de zichtbaarheid en naamsbekendheid van Food and Cognition en ontvingen ze in 2019 de Parel-award.

Meer weten?

Ook interessant

Betrokken partijen

Meer projecten rondom voeding

TwitterLinkedInEmail