Alliantie Voeding in de Zorg

De Alliantie Voeding in de Zorg draagt bij aan kennis en wetenschappelijk onderbouwde, innovatieve producten en diensten die zijn ontwikkeld in meerdere publiek-private concordia. Dit leidt tot verbeterde zorg en sneller herstel van patiënten.

Over Alliantie Voeding in de Zorg

Alliantie Voeding in de Zorg gaat voor een betere gezondheid, die bereikt kan worden door meer aandacht te besteden aan voeding en beweging. Wetenschappelijke inzichten over voeding en beweging worden toegepast in de (zorg)praktijk. Wetenschap, zorgpraktijken, overheden en het bedrijfsleven werken samen om dit mogelijk te maken. De investeringsomvang bedraagt 1,6 miljoen euro.

Een voorbeeld van een project binnen de alliantie is de effectievere aanpak van ondervoeding bij ouderen via een eiwit verrijkt dagmenu. NutriProfiel helpt zorgverleners om onderbouwd voedingsadvies te geven. Ook realiseerde de Alliantie Voeding in de Zorg het Reuk-en Smaakcentrum voor unieke zorg en advies bij verminderd reukvermogen. De Alliantie stond aan de basis van Eat2Move waarin de nieuwste kennis over voeding en bewegen bij (top)sport, ziekte en behandeling wordt geïntegreerd.

Feiten en cijfers

57

procent van de Nederlandse ziekenhuizen willen hun maaltijden verbeteren

5

procent van de Nederlanders komt aan de aanbevolen hoeveelheid groenten

8

miljoen Nederlanders hebben een of meer chronische ziekten

49

procent van de Nederlanders heeft overgewicht

Ambitie

Medisch specialisten, diëtisten, (voedings)verpleegkundigen, voedingsassistenten, onderzoekers, studenten en andere deskundigen werken in het project Alliantie Voeding in de Zorg samen in uiteenlopende projecten om de voedingszorg te verbeteren. Met transmurale voedingszorg, zorg die specifiek is toegespitst op de patiënt, wordt er zowel gezondheidswinst als verbetering van de kwaliteit van leven behaald.

Rol van The Economic Board

The Economic Board is betrokken bij de Alliantie Voeding in de Zorg om het concept verder uit te dragen naar buiten toe. Daarnaast verbindt het partijen met belang bij de Alliantie. Leden van de board zorgen voor toegang tot hun netwerk.

Meer weten?

Ook interessant

Betrokken partijen

TwitterLinkedInEmail