Aendless

Dat de warmte van asfalt gebruikt kan worden als energie voor bijvoorbeeld bedrijfspanden, is al langer bekend. Toch wordt daar nog weinig mee gedaan. Aendless giet de bestaande techniek met de hulp van The Economic Board in een nieuw afrekenmodel. De ambitie is om het ecosysteem en de infrastructuur voor het inzetten van asfaltwarmte vorm te geven en effectief in te zetten.

Over Aendless

De zon warmt asfaltwegen op en die warmte tapt Aendless af met behulp van een slim systeem van pijpleidingen. De energie die in de zomer wordt gewonnen, wordt in de winter gebruikt om woningen, bedrijfsgebouwen, kantoren en ander vastgoed te verwarmen. Een bijkomend voordeel is dat de weg een groot deel van zijn warmte verliest en daardoor minder snel slijt en dus langer meegaat.

De ontwikkeling wordt nu nog tegengehouden doordat gebouwbeheerders veel kosten zouden moeten maken, terwijl het kostenvoordeel bij de gebruikers ligt. Aendless kiest daarom voor een as a service-model. De installatie en het aansluiten neemt het zelf voor rekening en de gebruikers betalen, als compensatie voor het wegvallen van gaskosten, een terugkerend bedrag. Aendless is nu op zoek naar bedrijventerreinen waar al plannen zijn voor een nieuwe weg. Momenteel kijkt het bedrijf concreet naar drie bedrijventerreinen. Het hoopt snel een eerste pilot te kunnen doen.

De laatste ontwikkelingen

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen bij Aendless? Schrijf u hieronder in en we houden u maandelijks op de hoogte!

Ambitie

Het nuttig gebruiken van de warmte van asfalt is niet nieuw. Momenteel zijn het beheer van wegen en dat van gebouwen nog gescheiden werelden, waardoor het ecosysteem rondom het inzetten van warmte van asfalt niet optimaal ingericht kan worden. Aendless heeft zichzelf ten doel gesteld deze werelden bij elkaar brengen.

De uiteindelijke ambitie is om overheden, wegbeheerders, woningbouwcoöperaties, vastgoedinvesteerders en burgers te helpen bij hun energietransitie en de circulaire economie te versnellen.

The Economic Board is belangrijk als matchmaker. Via de routes van The Economic Board is er voor ons een belangrijke match ontstaan die de plannen veel concreter heeft gemaakt.
Erick Wuestman
Erick WuestmanConsultant bij Aendless

Rol van The Economic Board

The Economic Board bracht Aendless tijdens bijeenkomsten in contact met verschillende belangrijke bedrijven, zoals beheerders. Ook op financieel gebied speelde The Economic Board een rol. Vanuit de Investeringsagenda heeft de provincie Gelderland The Economic Board 300.000 euro toegekend om via het programma De Groeiversneller ondernemerschap in de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen te stimuleren. Met groeivouchers kunnen ondernemers met slimme ideeën, projecten of innovaties die de regionale economie stimuleren verder geholpen worden. Aendless is een van de bedrijven die een voucher van 25.000 euro kreeg.

Meer weten?

Richard Dobbelmann

Richard Dobbelmann

Business associate

Richard Dobbelmann is business associate en weet als geen ander de weg in het bedrijfsleven in de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen.

Betrokken partijen

Relevante projecten

TwitterLinkedInEmail