Peeze: uniek duurzaam koffiecupje

Een biobased koffiecupje dat met het groenafval mee kan omdat het composteerbaar is. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Toch bestaat het: Koffiebranderij Peeze uit Arnhem en zijn partners slaagden er na twee en en half jaar experimenteren in om een alternatief voor het aluminium of plastic koffiecupje op de markt te brengen dat goed in een Nespresso-apparaat past.

Peeze ontving hiervoor in 2017 als een van de eerste de Parel-award. Dit gebeurde op het openingsevent van The Economic Board. Samen met TropIQ en Plant-e werd het bedrijf benoemd tot Parel van de regio door voorzitter van The Economic Board en burgemeester van de gemeente Nijmegen, Hubert Bruls.

Een Vandaag besteedde in december 2019 aandacht aan de ambities en producten van Peeze in haar aflevering. Bekijk het fragment hierboven.

Investering

De koffiecupjes van Peeze zijn van suikerbietresidu en gevuld met Arabica koffie. “Als ik goed ben geïnformeerd zijn wij na Nespresso en Douwe Egberts de derde in de wereld met een zelf gepatenteerde koffiecapsule”, zegt directeur Timmo Terpstra. “Dat onze koffiecapsule zuurstofdicht en composteerbaar is, is uniek in de wereld.”

Peeze en partners investeerden miljoenen in het koffiecupje, onder andere voor de speciale zuurstofdichte folie, die de eigenschappen van gewoon plastic heeft en die je kunt perforeren. “Dat is een grote innovatie”, meldt Terpstra. “Alles moet kloppen: er wordt onder hoge druk water door de capsule gedrukt. Als de folie niet goed functioneert, kan de koffiemachine vastlopen.”

Voor de productie van de biobased koffiecupjes bouwde Peeze in Arnhem een nieuwe fabriek: Coffee Packaging Company (CPC) die inmiddels zelfstandig is.. Deze produceert koffiecupjes voor het merk Peeze in de Benelux en voor andere klanten in Duitsland, Engeland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland.

Terpstra schat de wereldwijde productie van koffiecupjes op zo’n vijftien miljard per jaar. Peeze bracht het composteerbare cupje op de markt in de zomer van 2016 en verwacht er veel te verkopen, het grootste deel voor de export in Europa. De ambitie is te groeien naar een productie van tientallen miljoenen koffiecupjes per jaar vanuit Arnhem. “Het is een booming markt, die elk jaar met dubbele cijfers groeit.”

composteerbaar koffiecupje PeezeDoorontwikkeling

Niet alleen het koffiecupje van Peeze is duurzaam. Het bedrijf werkt ook aan het verduurzamen van koffieverpakkingen en -bekers, bijvoorbeeld door het uitbrengen van composteerbare 250-grams koffieverpakkingen gemaakt van cellulose en suikerbiet, of recyclebare bekers van suikerriet-residu die in de groenbak mogen. Dit laatste initiatief is als pilot uitgerold bij kantoren van Dirkzwager legal & tax, Van Wijnen Arnhem en de Rozet:

De bekers worden alleen opgehaald en verwerkt als er 50 dozen (à 1000 stuks) per keer ingezameld worden. Om aan dit aantal te komen hebben we regionale bedrijven gevonden die hun bekerinzameling willen combineren om restafval te voorkomen en een circulaire verwerking te realiseren”, vertelt commercieel directeur Myriam Lufting.

Meer informatie

  • Peeze bestaat 140 jaar en is al jaren een van de meest duurzame koffiebranderijen van Europa
  • De omzet bedraagt in 2018 circa 16 miljoen euro. De omzet van het bedrijf groeit al tien jaar met zo’n vijf procent per jaar
  • Er werken ruim 57 mensen
  • De composteerbare koffiecapsule van Peeze won de Food Valley Award 2015 voor agro/food-innovaties
  • Peeze werd in 2018 genomineerd voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaamheid

Meer over Peeze

Bekijk onze andere Parels

Delen

TwitterLinkedInEmail