HyGear - Parel van Lifeport

Parel

HyGear

The Economic Board vroeg ondernemersverenigingen wie zij nu echt een parel van de regio vinden. Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA) droeg HyGear voor. HyGear levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie door bedrijven en organisaties te helpen hun energiegebruik te verminderen en over te stappen op hernieuwbare energiebronnen, zoals waterstof. 

Het bedrijf heeft het afgelopen jaar haar zichtbaarheid vergroot door een geheel nieuw pand te realiseren op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) en vormt daarmee letterlijk het visitekaartje van het energiecluster op de toegangsweg naar Arnhem. 

HyGear ontving daarom op tijdens de Kamerledenbijeenkomst op IPKW op 7 december 2018 de Parel-award van de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen uit handen van de toenmalige The Economic Board-directeur Sigrid Helbig. 

Westervoortsedijk 73
6827 AV Arnhem

Naar de website

Over Parel HyGear 

HyGear is marktleider in het ontwerpen en implementeren van kleinschalige gasvoorzieningen waarbij de productie van gas op locatie van de klant plaatsvindt. Daarmee levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan de energietransitie door andere bedrijven en organisaties te helpen hun energiegebruik te verminderen en over te stappen op hernieuwbare energiebronnen, zoals waterstof. 

Hollandse kooplui 

Waterstof wordt steeds meer toegepast en ontstaat bij de verhitting van aardgas en water. Er is alleen een groot nadeel, het transporteren van waterstof is heel duur. Ellart de Wit, Chief Technology Officer (CTO) van HyGear: “Als goede Hollandse kooplui zijn wij daarover gaan nadenken. Met in ons achterhoofd de wetenschap dat de waterstofauto’s in aantocht zijn kwamen we op het idee om lokaal waterstof te gaan produceren. Toen onze technologie klaar was bleek dat het op de markt brengen van waterstofauto’s nog wel even ging duren. Dus zijn we industriële markten gaan aanboren.” 

HyGear trof conservatieve bedrijven die met de instelling ‘wat werkt dat werkt’ nauwelijks open stonden voor vernieuwing. Uiteindelijk ging een glasbedrijf met ze in zee. “Daarna ging het hard. Zij waren enthousiast en vertelden het door aan collega-bedrijven.” Inmiddels kan HyGear veel bedrijven in de glas- metaal en voedingsindustrie tot haar klantenkring rekenen. 

Band opgebouwd 

Leveringszekerheid van brandstof is voor deze bedrijven het allerbelangrijkste, de fabrieken draaien 24/7. “Zij hebben meestal drie maanden brandstof op voorraad. Nu ze het zelf produceren gebruiken ze de tankwagens als back-up.” Hiermee besparen ze kosten en energie. Wat het nog voordelig maakt voor klanten is dat ze het systeem van HyGear kunnen huren. 

“Ze betalen een bedrag per maand en per kilo waterstof. Dat is niet alleen gunstig voor hen, ook voor ons. De machines die we maken zijn vrij identiek. Als we nu een rendementsvoordeel behalen, dan kunnen we dat in alle systemen toepassen.” Inmiddels is HyGear een stap verder en biedt nu ook een recycle-systeem aan. Daarmee wordt het gas dat aan het einde van het productieproces over is opnieuw gebruikt. HyGear koopt de moleculen en verkoopt ze na zuivering weer terug, met korting. Afvalstoffen worden zo hergebruikt en zo is er minder water en aardgas nodig. 

Ook kunnen er nog steeds nieuwe gassen worden ingevoerd. “Dat recyclen heeft veel invloed op het productieproces. Dit kunnen we introduceren omdat de klant ons volledig vertrouwd. We hebben een band opgebouwd. Ze kennen ons systeem en onze mensen.” Het systeem staat bij één klant en dit jaar wordt op grote schaal een demo gedraaid in Duitsland. 

Sterk waterstofwereldje 

De Nederlandse vestiging van HyGear is te vinden op industriepark de Kleefse Waard in Arnhem. “Het waterstofwereldje rondom Nijmegen en Arnhem is heel sterk. We doen veel samen met andere regionale partijen en leveranciers zoals MTSA, HyET en Hymove. Ook lopen veel HAN-studenten stage bij HyGear. We zitten niet stil als het om duurzaamheid gaat. Samen met bedrijven als Atag kijken we naar het inzetten van waterstof bij huishoudens. De vraag is of je dat kunt omzetten, zodat het in de huizen straks gebruikt kan worden. En kunnen we bijvoorbeeld straks waterstof maken met het overschot van groene stroom? Alleen is de markt daarvoor nog niet rendabel en zijn verschillende wetswijzigingen nodig.” 

Meer informatie

  • HyGear is in 2002 opgericht en transformeerde van leverancier van gas naar een uniek bedrijf dat systemen levert om gas te produceren op locatie 
  • Het bedrijf is actief in Amerika, Rusland, Zuidoost Azië en Europa. 
  • Meer dan 50 klanten, in 25 landen actief en 75 medewerkers 
  • 12 miljoen euro omzet, EBITA 1,5 miljoen euro 
  • Een belangrijke ontwikkelingen voor HyGear is dat de aandelen nu verhandelbaar zijn op NPEX.

Bekijk onze andere Parels