Parel
Elestor
Met het bouwen van waterstofbromide flowbatterijen maakt Elestor het mogelijk grote hoeveelheden duurzaam opgewekte energie op te slaan tegen lagen kosten. “Daarmee hopen we de haperende energietransitie vlot te trekken”, aldus CEO Guido Dalessi, die samen met CTO en oprichter Wiebrand Kout de directie vormt.
Wiebrand Kout nam op 19 december 2019 de Parel-award in ontvangst uit handen van The Economic Board-directeur Sigrid Helbig: “Met Elestor kunnen wij als regio een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie, waarbij tegelijkertijd de economie van de regio wordt versterkt.”
Westervoortsedijk 73 BF
6827 AV Arnhem
Flowbatterij
De overstap naar duurzame energie zorgt voor piekbelastingen op het net omdat vraag en aanbod van energie niet altijd op elkaar afgestemd zijn. Energieopslag kan dan een uitkomst bieden. De batterijen die we nu gebruiken hebben onvoldoende capaciteit om op een economische manier grote hoeveelheden zonne- en windenergie op te slaan.
“Onze flowbatterij werkt op een hele andere manier en slaat stroom anders op dan een batterij met lithium of loodzuur. De energie wordt niet in de batterijcellen opgeslagen, maar in aparte tanks die waterstof en broom bevatten”, legt Dalessi uit. “In het hart van het systeem komen de beide stoffen bij elkaar in een zogenaamde stack, waar de chemische reactie plaatsvindt. Dat zorgt ervoor dat de batterij laadt of ontlaadt.”
Overal waar grootschalig wordt opgewekt is het handig om een batterij te overwegen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven of boerderijen die hun hele dak vol hebben liggen met zonnepanelen, met vaak een te kleine vermogensaansluiting. Of zonne- en windparken die nu nog niet aangesloten kunnen worden, maar straks wel. Ook voor wijken is het interessant om een batterij te bouwen die je met buurtbewoners deelt. Al is voor dat laatste wel een wetswijziging nodig. Voorlopig kan dat alleen op proeflocaties met de proeftuinregeling.
Aantrekkelijke prijs
Een belangrijke ambitie van Elestor is om de kosten van elektriciteitsopslag te verlagen. De opslagkosten per kWh van huidige batterijen zijn te hoog, waardoor diverse zonne- en windmolenparken op dit moment niet economisch verantwoord aangesloten kunnen worden.
Dalessi: “Broom wordt uit zeewater gewonnen en is daarom goedkoop en ruim voorradig. Daarnaast kan de batterij zo’n 10.000 keer laden en ontladen en heeft daarmee een lange levensduur.”
Beide aspecten maken dat de batterij extreem lage opslagkosten per kWh opleveren, waardoor opslag voor de eindgebruiker een verdienmodel wordt. Essentieel omdat duurzame energie op momenten van groot aanbod nauwelijks iets waard is. “Met onze technologie creëren we een veel beter verdienmodel. En omdat ons systeem vrij compact is heb je ook nog eens minder grond nodig om ‘m te kunnen plaatsen.”
(het artikel loopt verder onder de video)
Er zijn niet veel bedrijven die deze metingen doen en er is steeds meer behoefte aan. We hebben onze handen eraan vol.
Interessant bij grootschalige opwek
De technologie van Elestor is economischer naarmate de systemen groter zijn. Vanuit technisch perspectief zitten daar geen beperkingen aan en daardoor kunnen systemen van honderden megawatturen worden gebouwd. “Op dit moment richten we ons onder meer op internationale klanten binnen deze categorie. Diverse bedrijven hebben concreet om een flowbatterij gevraagd en zich daarvoor aan ons gecommitteerd. Daarnaast zijn er nog een paar honderd potentiële klanten die daarover nadenken.”
Om al deze klanten te bedienen en echt impact te maken wil Elestor binnen vijf jaar een enorme fabriek bouwen om de flowbatterijen in grote hoeveelheden te produceren. Belangrijke investeerders zijn ingestapt omdat zij geloven in het bedrijf, waardoor het mogelijk is om de technologie naar de markt te brengen. De unieke technologie brengt het voordeel met zich mee dat er nauwelijks concurrentie is. Dat betekent ook dat medewerkers het vak bij Elestor moet leren:
“Voor de specifieke kennis die we nodig hebben zoeken we de beste mensen. Omdat de Nederlandse arbeidsmarkt behoorlijk overspannen is, halen we ook mensen uit het buitenland. Zo hebben we vorig jaar nog een jongedame uit Iran aangenomen. Zij vormen samen een internationaal team van achttien medewerkers, waarvan twee promovendi. Daarnaast staan er nog diverse interessante vacatures open. Voor stagiaires en afstudeerders hebben we ook een goede samenwerking in de regio met de HAN en de Radboud Universiteit.”
Meer informatie
- Elestor is opgericht in 2014 door Wiebrand Kout;
- Diverse potentiële klanten hebben zich gecommitteerd en geven aan het systeem te willen kopen zodra het op de markt is. Een paar honderd prospects denkt daar nog over na;
- Het bedrijf heeft vier investeerders;
- Er zijn achttien mensen werkzaam bij Elestor, waarvan negen uit het buitenland;
- Elestor is gevestigd in de buurt van Arnhem op bedrijventerrein IPKW, dat onlangs is gekozen tot beste circulaire werklocatie van Nederland.