Drijvend zonnepark Lingewaard NEXTgarden

Drijvend zonnepark maakt het verhaal van Lingewaard Energie compleet

Het officiële startsein voor de bouw van Drijvend Zonnepark Lingewaard heeft geklonken. Later deze week gaan de werkzaamheden écht van start. Het wordt het grootste drijvende zonnepark van Nederland en wam mede tot stand dankzij crowdfunding onder burgers. Ook fondsmanager OostNL heeft bijgedragen met het Innovatie- en Energiefonds Gelderland.

De getallen van het zonnepark zijn indrukwekkend. Komend voorjaar drijven in het centrale gietwaterbassin bij NEXTgarden 6150 zonnepanelen. Met een grootte van 15 duizend vierkante meter (bijna drie voetbalvelden) wordt het zonnepark het grootste in zijn soort in Nederland. Het streven is om 1,8 miljoen kWh groene stroom per jaar op te halen, genoeg voor 600 huishoudens.

→ NEXTgarden is supported by The Economic Board. Lees hier meer.

Crowdfunding

Bijzonder aan het zonnepark is dat het mede tot stand is gekomen door een crowdfunding-actie onder burgers. Het tekent de betrokkenheid in de regio. Pieter Siekman van de Coöperatie Lingewaard Energie is trots dat ruim drie jaar na de eerste plannen de bouw nu echt van start gaat. “Met Lingewaard Energie hebben we als doel om bewustwording op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing te creëren. We geven voorlichting en advies over dat onderwerp. Het is natuurlijk geweldig dat we dat verhaal nu kunnen ondersteunen met duurzame productie in onze eigen gemeente. Om een voorbeeld te geven: we geven regelmatig energie-les op scholen. Hoe mooi is dat we leerlingen straks mee kunnen nemen naar het zonnepark?”

Door het koelende effect van het water en de weerkaatsing van zonlicht moeten drijvende zonnepanelen meer elektriciteit op kunnen leveren dan zonnepanelen op bijvoorbeeld daken of de grond. Bovendien is er in Nederland natuurlijk veel water aanwezig. Siekman: “Deze innovatie kan op vele plaatsen in ons land worden toegepast. Voor ons is dit het eerste en zeker niet het laatste project. We zijn ook al bezig met het opzetten van een tweede zonnepark binnen de gemeente. Zo dragen we als energiecoöperatie bij aan de energietransitie.”

In de regio Arnhem – Nijmegen zijn er meer zonneparken op het water in ontwikkeling. Lees er meer over in het artikel: Drijvende zonneparken in opkomst in de regio Arnhem – Nijmegen

Wethouder Theo Peren is trots op NEXTgarden: Samenwerking past bij NEXTGarden

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail