CleanMobilEnergy; hyet; Luc Kikkert; zonnepanelen IPKW; Circular Economy Awards 2019, Energy for Sustainable Built Environment; inspiratiesessie, IPKW ABN AMRO Circular Economy Awards; Mobility Innovation Center, duurzaamheid'; Energy for Sustainable Built Environment

25.000 zonnepanelen IPKW: nieuwe stap richting doel meest duurzame bedrijventerrein

Industriepark Kleefse Waard (IPKW) wil in 2025 het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland zijn. Het bedrijventerrein heeft een nieuwe stap richting dat doel gezet door maar liefst 25.000 zonnepanelen aan te schaffen.

We zijn blij dat we nu echt concrete stappen zetten in de circulaire energieoplossing op het park

Zonnepanelen IPKW

De panelen worden vanaf januari geplaatst op alle beschikbare daken van het bedrijventerrein in Arnhem waar duurzame en energie-gerelateerde bedrijven zijn gehuisvest, zo staat op de eigen website te lezen. Zonel Energy Systems gaat ze plaatsen en de financiering is tot stand gekomen met hulp van Triodos Groenfonds.

Het streven is om binnen twee jaar een groot deel van de energie op IPKW duurzaam op te wekken. Het gaat daarbij om grote hoeveelheden, want de bedrijven die zich vestigen op IPKW verbruiken veel energie. De te plaatsen zonnepanelen moeten gaan zorgen voor ongeveer zes miljoen kWh aan opgewekte energie per jaar. Dat is volgens IPKW ongeveer evenveel als het verbruik van tweeduizend huishoudens.

De grote hoeveelheid extra zonnepanelen zijn niet het enige plan van IPKW om voor duurzame energie te zorgen. Het werkt ook aan het terugwinnen van warmte uit koelingsinstallaties, er zijn plannen voor een aantakking op het warmtenet en voor vier windturbines op het terrein.

We zijn blij dat we nu echt concrete stappen zetten in de circulaire energieoplossing op het park”, zegt directeur Kevin Rijke. “Ons doel om in 2025 het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland te worden komt hierdoor steeds dichterbij.”

Met dat doel werken wij elke dag om het park beter, mooier en groener in te richten”, zo zei Rijke eerder tegen The Economic Board. “Wij zien IPKW daarbij als één groot proefveld voor duurzaamheid, waar we samen met onze huurders, partners, kennisinstellingen, overheden en stakeholders werken aan een circulaire ambitie.”

Lees hier het volledige interview met Kevin Rijke over de duurzame ambities van IPKW, dat in 2019 werd verkozen tot Beste Circulaire Werkplaats van Nederland

Meer over IPKW

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail