Xebec neemt HyGear over; Energietransitie Arnhem; jan van dellen

Canadese energieleverancier neemt Arnhemse waterstofspecialist HyGear over

De waterstofspecialist HyGear uit Arnhem is voor 82 miljoen euro in handen gekomen van het Canadese Xebec Adsorption Inc., een wereldwijde leverancier van schone energieoplossingen. “Onze bedrijven zijn zeer complementair, wat ons een strategische positie in de waterstofeconomie bezorgt”, vertelt CEO Marinus van Driel.

De combinatie van het hernieuwbare aardgas van Xebec en de waterstoftechnologieën van HyGear moet zorgen voor een concurrerend, direct beschikbaar aanbod van groene waterstof, aldus de beide partijen. Bovendien worden naar eigen zeggen nieuwe markten aangeboord en ontstaat er een aanzienlijke synergie in de productie en verkoop.

Hoofdkantoor blijft in Arnhem

HyGear wordt onderdeel van Xebec Europe en het hoofdkantoor blijft in Arnhem. De  overname wordt later deze maand officieel afgerond. Marinus van Driel, de huidige CEO van HyGear, wordt president van Xebec Europe en neemt zitting in het wereldwijde managementteam van Xebec Adsorption.

HyGear, parel van de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen, heeft zich ontwikkeld tot een specialist in de productie op locatie en levering van waterstof voor bedrijfsleven en consument.

Samen met Xebec zal HyGear in staat zijn om verdere groei te versnellen en kansen te creëren voor onze klanten, zakenpartners en personeel wereldwijd”, licht CEO Marinus van Driel toe. “We hebben ons bedrijf ontwikkeld met een zeer gemotiveerde groep medewerkers, de voortdurende steun van Oost NL en een loyale investeerdersbasis. We zijn Oost NL dankbaar voor het verstrekken van financiering en het versterken van onze operationele kracht en bestuursstructuur.”

Oost NL ontvangt, als financier en aandeelhouder, een deel van de 82 miljoen euro die met de deal is gemoeid. Daarmee kan de investeringsmaatschappij opnieuw investeren in kansrijke bedrijven in Oost-Nederland ter stimulering van de regionale economie en werkgelegenheid. De opdracht als versneller in duurzame groei houdt op voor Oost NL, nu HyGear in Xebec een partij heeft gevonden waarmee de onderneming zich verder kan ontwikkelen.

Meer over AI

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail