VNO-NCW, Techniekdagen 2019; hybride docenten, Arbeidsmarkt, drie techniekdagen, techniekdagen

Tjerry Verhoeven: 'Nieuwe kansen voor een sterkere regio'

Met 2020 slaan we een nieuw decennium in. Aan het begin van 2018 spraken we regiomanager Pieter de Boer, inmiddels opgevolgd door Tjerry Verhoeven. Hoe kijkt ze aan tegen de ontwikkelingen die De Boer destijds zag? Waar staat VNO-NCW nu? En welke kant ziet ze het opgaan in de regio en met The Economic Board?

Tjerry Verhoeven

Tjerry Verhoeven

“Om de economie te stimuleren is goede samenwerking het allerbelangrijkste. Met The Economic Board 3.0 creëren we nieuwe kansen voor een sterkere regio. We ondersteunen samenwerkingsverbanden in de triple helix, tussen wetenschap, overheid en het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld door het organiseren van regionale netwerk- en kennisbijeenkomsten. Ondernemers denken mee en experimenten. Zo ontstaan er steeds meer cross-overs op het gebied van food, health en energy. Goed nieuws, want innovaties die tot stand komen in triplehelix-verband, komen vaak verder. Dat laten zien is goed voor de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van de regio. Samen hetzelfde verhaal vertellen vonden we toen belangrijk. Dat is het nog steeds. En van belang is om landelijk beleid te veranderen waarbij VNO-NCW Midden optreedt als belangenbehartiger voor ondernemers.

Innovaties die tot stand komen in triplehelix-verband, komen vaak verder

High Tech cruciaal

(High) Tech-expertise is cruciaal om cross-overs en innovaties in triplehelix-verband succesvol te laten zijn. Ik zie dat veel nieuwe ICT-bedrijven in de regio worden opgericht. Voor hen is de digitale bereikbaarheid een grote voorwaarde.

Ook Artificial Intelligence (AI) wordt belangrijker. VNO-NCW is een van de initiatiefnemers van de landelijke AI-coalitie. Daar komen regionale voorbeelden onder de aandacht van landelijke partijen. En belangrijke trends en belangen worden bij elkaar gebracht. Via ons is The Economic Board daar nu ook bij aangesloten. Als VNO-NCW organiseren we ook samenkomsten rondom AI, zodat deelnemers kennis en inspiratie kunnen delen.

Lees hier meer over de AI-bijeenkomst met Kamerleden bij het Radboudumc, waarvan VNO-NCW Midden één van de deelnemers was.

Krappe arbeidsmarkt bovenaan

Voor ondernemers staat de krappe arbeidsmarkt bovenaan de agenda. Een grote uitdaging voor de komende tijd. Vanuit VNO-NCW Midden pakken wij dit vol op. Een van de initiatieven die we met The Economic Board steunen zijn de Techniekdagen. Tijdens dit evenement worden kinderen enthousiast gemaakt voor techniek in de breedste zin van het woord. Het wordt georganiseerd in Arnhem, Nijmegen, De Liemers, De Achterhoek en in Duitsland. Doel is om uiteindelijk de instroom naar techniekopleidingen te vergroten. Ook dit is een mooi voorbeeld van een triplehelix-samenwerkingsverband.”

Een nieuw decennium

In 2017 en 2018 blikten we met leden van de triple helix uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen terug en vooruit. Zo gingen we ook in gesprek met Pieter de Boer, destijds werkzaam voor VNO-NCW. “In de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen hebben we gezamenlijke doelen. Het zou goed zijn als we hierop ook gezamenlijk acteren. Het is krachtiger om namens de regio één verhaal te vertellen op een symposium dan met tien verschillende bedrijven en overheden te spreken over je eigen doelen.”

Lees hier het hele artikel

Meer terug- en vooruitblikken

Meer over VNO-NCW

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail