Opening InScience 2018; Vijfde editie Inscience

Vijfde editie InScience in het teken genetische modificatie

Van 6 tot en met 10 november vindt de vijfde editie van InScience plaats. Het International Science Film Festival, dat als thuisbasis Nijmegen heeft, staat dit jaar in het teken van genetische modificatie: het kunstmatige aanpassingen in het DNA van planten, dieren of mensen. De beste wetenschapsfilms over dit thema vormen de kern van het programma.

Vijfde Editie InScience 2019Het gaat hard met CRISPR-Cas, een van de belangrijkste wetenschappelijke doorbraken van de afgelopen decennia. Het nieuws van de Chinese wetenschapper He dat hij een baby-tweeling middels CRISPR-Cas immuun had gemaakt voor het hiv-virus, veroorzaakte wereldwijd ophef. Niet in de laatste plaats onder wetenschappers zelf. Ethische (wat maakt de mens tot mens?), religieuze (de mens mag niet voor God spelen) en wetenschappelijke bezwaren (we doorgronden de techniek nog niet) buitelden over elkaar heen.

Opvattingen over wat wel en niet ethisch is verschuiven in de tijd. De wetenschap biedt steeds weer nieuwe perspectieven, maakt mogelijk wat tot dan toe ondenkbaar was. InScience 2019 toont in een thematisch filmprogramma de discussie rond de toepassingen en ontwikkelingen van genetische modificatie. Met ‘Who is in charge?’ stelt InScience de vraag naar de verantwoordelijkheid voor de wetenschappelijke ontwikkelingen die onze samenleving gaan veranderen. Wie bepaalt: de wetenschap zelf? De politiek? Het bedrijfsleven? InScience gaat het gesprek aan met de festivalbezoekers over nieuwe perspectieven, praktische toepassingen en ethische kwesties.

Nieuwe prijs: InScience Jury Award

De beste films uit het hoofdprogramma van InScience 2019 dingen mee naar de NTR Audience Award. De competitiefilms worden eind september bekend gemaakt. Daarnaast reikt InScience voor het eerst de InScience Jury Award uit aan de door de vakjury als beste beoordeelde film. De jury bestaat uit George van Hal (de Volkskrant, eindredacteur wetenschap), Rob van Hattum, (VPRO, eindredacteur wetenschap), Ruben van Leer (filmmaker) en Barbara Visser (beeldend kunstenaar, regisseur). Daarnaast kent InScience de Student Jury Award.

Programma-onderdelen vijfde editie InScience

Onder de meer dan tweehonderd wetenschappers en filmmakers zijn Britt Wray (Rise of the Necrofauna, The Science, Ethics and Risks of De-Extinction) en geneticus Han Brunner de gast. Zij bediscussiëren de de vraag waarom we toch zo huiverig zijn voor genetische modificatie.

Een speciaal programma wordt georganiseerd rond Heino Falcke, die aan de wieg stond van de eerste foto van een zwart gat. Volgens Robbert Dijkgraaf zal in de toekomst worden gesproken over de tijd voor en de tijd na de foto, in plaats van voor en na Christus.

Meer over InScience

TwitterLinkedInEmail