Eva van Otterlo - Vibe van Nimma

De Vibe van Nimma: een inspirerende bundel over innovatief Nijmegen

Talking traffic op het Keizer Karelplein, waterstofontwikkelingen in de automotive en uitleg over het nieuwe werken, crypto’s en artificial intelligence. In De Vibe van Nimma komt het allemaal aan bod. Auteur Eva van Otterlo leidt je in haar boek langs Nijmeegse innovaties. En dat zijn er een heleboel.

Innovatie is een breed begrip, dat weet Van Otterlo maar al te goed. In de beginfase heeft ze overlegd met een denktank. Ook stelde ze steeds de vraag ‘wat betekent voor jou innovatie?’ aan de mensen die ze interviewde. Tijdens haar ontdekkingstocht kwam ze in aanraking met bijzondere personen, mooie vindingen en creatieve denkbeelden in verschillende/uiteenlopende branches. Innovatie komt niet alleen naar voren in de technologie, maar is overal te vinden. Soms is het een kleine aanpassing op een bestaand ontwerp, soms is het iets dat per toeval ontstaat door een open mind te hebben. Door dit brede perspectief lopen de verhalen in het boek behoorlijk uiteen. Samen geven ze een beeld van waar Nijmegen toe in staat is.

Van Otterlo startte haar schrijfproces in de eerste coronaperiode. Het was haar wens om een boek te schrijven dat mensen in haar omgeving (collega-ondernemers, studenten) in beweging zou brengen. Ze zag om zich heen dat veel mensen in een dip raakten. Inspiratie en positief denken zijn daarom belangrijke thema’s. “Ik heb dit boek in eerste instantie voor jongeren gemaakt, zodat ze kansen zien en in actie komen ‘O, kan dat ook? Hé, dat ga ik proberen! Interessant, dat ga ik googelen, misschien lukt mij dat ook wel’.”

Persoonlijke verhalen

Wat De Vibe van Nimma zo bijzonder maakt, is dat het ook gaat om talent en groei. De auteur zoekt naar de persoonlijke connectie. “Als je verbinding hebt met iemand, gaat het al gauw om meer dan om het bedrijf waar je werkt. Dan vertellen mensen over hun beweegredenen, geven ze leuke voorbeelden en delen hun trots. Dat is inspirerend!”

Van Otterlo merkte tijdens het schrijven dat sommige geïnterviewden niet gewend zijn om dat soort verhalen te vertellen. Tegelijkertijd waren mensen ook vaak heel enthousiast. “Door een verhaal op verschillende niveaus te beschrijven, is het leesvriendelijker, leuker en herkennen de (jonge) lezers zich er eenvoudiger in. Het is immers de volgende generatie die het moet gaan doen.”

Innovatie ‘all over the place’

Uiteindelijk interviewde Van Otterlo zo’n zeventig mensen voor haar boek, maar met nog veel meer mensen ging ze erover in gesprek. “Er zit heel veel werk in,” verzekert ze, “alle stukken hebben zo hun eigen charme, één hoofdstuk gaat over taalinnovatie. Alles verandert, ook taal en tekst. De creativiteit, beleving en het authentiek overbrengen van de boodschap leeft steeds meer. In het boek geef ik (neerlandica) ook voorbeelden van taalinnovatie in de literatuur.”

Van Otterlo zag namelijk dat innovatie in Nijmegen verder gaat dan Health & Hightech, waar de regio om bekend staat. “De technologische innovatie gaat supersnel op dit moment, maar er zijn meer gebieden die onze aandacht vragen. In het boek lees je over circulariteit, de financiële transitie, vernieuwende onderwijsvormen, sport- en voedingsinnovatie. Eén hoofdstuk gaat bijvoorbeeld over de ondernemersgeest, maar het gaat in het boek ook over vernieuwingen rond de Vierdaagse. Innovatie is ‘all over the place’. Het is echt geweldig als je ervoor openstaat.”

Meer over De Vibe van Nimma

De Vibe van Nimma werd begin juni gepresenteerd aan het Nijmeegse publiek. Van Otterlo bracht de 2500 exemplaren zelf rond bij degenen die het boek gekocht hadden. Dat past bij haar persoonlijke aanpak. Momenteel is het boek niet meer te koop (op een paar stuks na). Bij voldoende animo komt er een tweede druk. In haar Bovenkamer speelt ze met plannen over een vervolg, een nieuwe versie.

Lees meer

bovenkamer.com
linkedin.com/in/evavanotterlo

Hoofdfoto: Duncan de Fey

Meer over Nijmegen

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail