Versnellingshuis Nederland circulair! helpt ondernemers om grote stappen te zetten

Begin 2019 ging het Versnellingshuis Nederland circulair! landelijk van start. Het biedt circulaire ondernemers ondersteuning om door te breken naar een grote productiecapaciteit. Er zijn namelijk initiatieven genoeg in Nederland, maar de groei wordt nogal eens belemmerd door verschillende factoren.

Deze samenwerking zorgt voor het broodnodige zetje in de rug dat deze inspirerende ondernemers nodig hebben.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven, Infrastructuur en Waterstaat, legt het uit op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: “Bijzonder slimme circulaire ideeën breken niet door vanwege bijvoorbeeld gebrek aan financiering, knellende wetgeving of doordat samenwerking nodig is met heel veel verschillende spelers. Omdat de problemen divers zijn, komen de oplossingen ook uit verschillende hoeken. Deze samenwerking zorgt voor het broodnodige zetje in de rug dat deze inspirerende ondernemers nodig hebben.”

Beproefd loket

Vanuit het rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 ontstond het nieuwe Versnellingshuis. Dit is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNO-NCW, MVO Nederland, MKB-Nederland, RVO en Nederland circulair! Het heeft de vorm van een loket waar circulaire ondernemers, financiers en de overheid overleggen. Deze manier van werken blijkt effectief.

Voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer: “Wij hebben hele goede ervaringen met Versnellingstafels waarbij we jonge veelbelovende ondernemers naar een volgend niveau brengen. Deze aanpak kopiëren we nu op grotere schaal om te zorgen dat we niet alleen slimmer omgaan met grondstoffen, maar ook nog eens meer nieuwe business op dat terrein creëren. Als die twee zaken samenkomen gaat de circulaire economie pas echt vliegen.”

Platform voor ondernemers

Op de website van het Versnellingshuis vindt u ook een uitgebreid platform met: uitdagingen, best practices, oplossingen en een overzicht van evenementen. De uitdagers zijn bedrijven die een partij zoeken om mee samen te werken aan een circulaire oplossing. Er staan mooie voorbeelden bij, zoals de samenwerking tussen Alliander in Duiven en meubelmaker Gispen, die een circulaire kantoorinrichting ontwikkelden.

Op de evenementenagenda vindt u bijeenkomsten in alle branches die u verder kunnen helpen met informatie en netwerk.

Ook vindt u op deze website een overzicht van de zogenoemde subcommunities. Dat zijn overzichten van alles dat er te doen is rondom een bepaald thema. Bijvoorbeeld over alle subsidies en financiering. Of rondom voedselverspilling, plastic recycling, circulair design.

The Economic Board en duurzaam ondernemen

De board zet zich in voor de regionale ontwikkeling van de sectoren Food, Health en Energy.
Lees meer over de duurzame initiatieven en ontwikkelingen in de regio Arnhem, Nijmegen met Wageningen die wij ondersteunen.

Ook interessant

ARN brengt circulaire keten bij elkaar

Laat u inspireren in de Nationale week van de Circulaire Economie

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail