imec imec Gelderland

Verdiepingsreis imec Gelderland: wat betekent komst van onderzoekscentrum?

Het is 08.45 uur als dertig deelnemende stakeholders, waaronder zeven leden van de Provinciale Staten, zich op 2 oktober verzamelen op station Elst. Vanuit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen vertrekt de groep per bus naar het hoofdkantoor van imec in Leuven. De afgelopen tijd ontstond er reuring in de regio, toen bekend werd dat de provincie Gelderland is gevraagd 65 miljoen euro te investeringen in de komst van een vestiging van het onderzoekscentrum naar de regio. De reis is informatief: wat is imec precies en wat zou het betekenen als imec naar de regio komt.

→ Lees hier meer over onderzoekcentrum imec en het initiatief tot vestiging in de regio

Imec Gelderland

Zowel tijdens de busreis naar als op het hoofdkantoor van imec in Leuven is er een delegatie vanuit het onderzoekscentrum beschikbaar, dat de deelnemende stakeholders informeert over de ontwikkeling van imec door de jaren heen, investeringen vanuit de overheid, en de spin-offs en toegevoegde waarde voor de vestigingsregio. Zo komt men te weten dat in 2017 circa 21 procent van de opbrengsten van imec Leuven vanuit de overheden kwam, terwijl circa 69 procent vanuit de industrie wordt opgebracht.

Waarom imec naar Gelderland wil komen is de vraag. ‘Er ontstaat meerwaarde als teams van bedrijven en kennisinstellingen samen bij imec werken. De kennisinfrastructuur van voeding en gezondheid zit in Gelderland, vandaar dat imec daar gevestigd wil zijn; dat kan niet op dezelfde manier vanuit Leuven of Eindhoven. Vergeet ook niet dat vijfhonderd bedrijven wereldwijd zijn aangesloten op het ecosysteem rondom imec’, luidt het antwoord vanuit het hoofdkantoor.

De delegatie vanuit Nederland krijgt de kans om meer vragen te stellen, waaronder de vraag wat imec in Gelderland kan opleveren. Het antwoord: ‘De opbrengsten zijn meetbaar. Eenzelfde soort groei als in Leuven – weliswaar op een andere schaal – wordt verwacht. Naast de 65 miljoen euro die als investering in een periode van acht jaar vanuit de provincie wordt verwacht, dragen imec en partners fors bij. In totaal bedraagt de investering circa 150 miljoen euro in acht jaar.’

Food, Health, Energy

Verder leeft onder de aanwezigen de vraag in hoeverre imec nu actief is op de sectoren Health en Food. Het antwoord is dat Smart Health al langer een aandachtsgebied is, terwijl op Food slechts kleine stapjes zijn gezet. Het wordt aangevuld met de opmerking dat imec ervoor waakt dat er in andere vestigingen geen concurrerende activiteiten worden ondernomen. Enkele aanwezigen zien ondertussen ook kansen voor de derde speersector van de regio, Energy, met Smart Energy als een van de aandachtsgebieden van imec.

Frans Kampers van de Wageningen University & Research (WUR) vult dit aan: “De WUR voelt zich verantwoordelijk om de wereld met haar groeiende bevolking op een verantwoorde manier te kunnen voeden, zonder dat we beslag leggen op de middelen voor toekomstige generaties. Technologie wordt steeds belangrijker voor deze opgave. Kijk alleen al naar de Earth Overshoot Day, de dag waarop wij meer grondstoffen en energie gebruiken dan de aarde kan vernieuwen in een jaar. Die dag was voor Nederland op 14 april. Dan besef je dat er oplossingen nodig zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de samenwerking met imec bijdraagt aan het vinden van oplossingen en dat die oplossingen leiden tot nieuwe economische activiteit en belangrijke spin-offs in de regio.”

Thea van Kemenade van de Radboud Universiteit (RU) vertelt waarom de kennisinstellingen RU en de WUR zo enthousiast zijn over dit initiatief: “We moeten een stip op de horizon – voor dertig jaar –  durven zetten en durven focus aan te brengen. Wij willen als regio dé plek zijn waar de beste medische preventie geldt en waar je het beste persoonlijke voedingsdieet krijgt. Dan heb je naast de topkennis van de WUR op het gebied van voeding en van de RU op gezondheid, de technische kennis van applicaties nodig die onderzoekscentrum imec biedt.”

Nederlands voorbeeld: Holst Centre

Op de terugweg vanuit Leuven naar de regio, wordt de Nederlandse vestiging van imec in het Holst Centre in Eindhoven aangedaan. Dertien jaar geleden is, op verzoek van Philips, een vestiging opgestart in Eindhoven. In het Holst Centre werken imec en TNO samen met bedrijven en kennisinstellingen. De gasten krijgen concrete en aansprekende voorbeelden te zien van toepassingen van door imec opgedane kennis. De eerste presentatie is van het bedrijf Onera, dat via het fonds Imec.Xpand als spin-off van imec verder is kunnen gaan. Dit bedrijf werkt aan oplossingen voor mensen met slaapproblemen en heeft als ambitie om zich tot digitaal slaaplab te ontwikkelen. Daarna wordt er in twee groepen langs andere voorbeelden gelopen.

De busreis biedt ook de mogelijkheid voor levendige gesprekken tussen de stakeholders. Zo spreken Barry Peet, directeur BC SEMI NL, en Rikus Wolbers, directeur Novio Tech Campus, met diverse Statenleden over de verhouding tussen het initiatief rondom imec en dat van het Chip Integration Technologie Center (CITC). Dit laatste initiatief – gericht op de back-end van chipontwikkeling en productie – sluit goed aan op dat van imec, zo leggen de heren uit. Het CITC is een open Technologie Centrum, opgezet vanuit de gezamenlijke semiconductorbedrijven, universiteiten van Nijmegen en Delft én TNO, gericht op research en ontwikkeling op het vlak van chip-integratie.

Lees hier meer over de totstandkoming van het CITC

De bus vervolgt zijn weg terug naar Elst, met helaas meerdere delen langzaam rijdend verkeer op de A50. Ondertussen wordt er nog volop genetwerkt en nagedacht over alles wat vandaag gehoord en gezien is. Het doel is in elk geval bereikt: de stakeholders hebben een beter beeld gekregen wat imec doet en welke kansen er voor de regio liggen.

Ook interessant

Hoe het Nijmeegse CITC al meewerkt aan technologie van de toekomst

imec.istart komt naar Nederland: kansen voor technische start-ups

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail