Van Hall Larenstein duurzaam, Centre of Excellence

Van Hall Larenstein opent eerste Indo-Dutch Centre of Excellence in India

Groene Hogeschool Van Hall Larenstein werkt in India samen met Baramati Development Trust en Baramati College. Dit resulteerde op 2 november 2017 in de officiële opening van het eerste Indo-Dutch Centre of Excellence Vegetables. Tijdens de handelsmissie van Van Hall Larenstein naar India vond ook het innovatieve symposium Vertical Farming plaats.

Hightech kansen

Peter van Dongen, voorzitter van het College van Bestuur van Van Hall Larenstein: “Het doel van dit Centre of Excellence is Nederlandse kennis over van agricultural development op gebied van vegetables, te demonstreren en agrariërs te trainen. Er staan hightech polyethyleen kassen, die door Patron (Ned. bedrijf) en Jain (Indiaas bedrijf) gebouwd zijn. Deze kassen behoren tot de modernste van India en de belangstelling voor de techniek en de training is groot.”

Van Hall Larenstrein - Centre of Excellence India

Toekomst

In de komende jaren zal nog een tiental Centers of Excellence in India geopend worden, waaronder een Centre of Excellence Dairy and FoodProcessing in Baramati. Dat vraagt de nodige inspanning. Van Dongen: “Sinds 2012 hebben we de nodige kennis en ervaring opgedaan wat het vraagt op sociaal-cultureel en economisch gebied om goed samen te kunnen werken. In India beginnen de onderhandelingen pas wanneer de contracten getekend zijn. We hebben partijen bij elkaar gebracht en veel energie in samenwerking gestoken. Het Centre of Excellence is daarmee niet alleen een hightech trainingscentrum, maar ook een springplank voor Nederlandse bedrijven die op agrogebied een ingang in India zoeken. In het makelaarschap daarbij kan Van Hall Larenstein een belangrijke rol spelen.”

Vertical Farming

Naast de opening van het eerste Centre of Excellence vond het symposium Vertical Farming plaats. Met Vertical Farming kunnen groenten met behulp van een speciale led-lamp in gebouwen geteeld worden, een oplossing voor de drukbevolkte steden in India waar verse groenten schaars zijn. Door de groente binnen te produceren, kan de teelt gecontroleerd plaatsvinden. Dit scheelt inzet van chemicaliën. Ook heeft het klimaat geen invloed op de productie, waardoor er het hele jaar door geteeld kan worden.

De hogeschool zet zijn expertise en netwerk in, om Nederlandse bedrijven te helpen de Indiase markt te betreden en om Indiase bedrijven in contact te brengen met de juiste Nederlandse partners.

Uitwisselen van studenten en kennis

Peter van Dongen: “Voor Nederlandse studenten is het een mooie kans om internationaal onderzoek  te doen en bij te dragen aan kennisontwikkeling. Steeds meer Indiase studenten weten inmiddels de weg naar Nederland te vinden. Zij kunnen in het kader van hun opleiding ook onderzoek doen in Nederlandse bedrijven en kennis over India naar Nederland brengen. Zo werkt het twee kanten op.”

Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met Lector Rik Eweg van het Applied Research Centre van Hogeschool van Hall Larenstein via rik.eweg@hvhl.nl. Meer informatie is hier te vinden.

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail