civic entrepreneurs; RES, Regionale Energie Strategie; cablepooling, Schone Lucht Akkoord

Haalbaar, maar wanneer? De urgentie van de energietransitie is hoog

Voor Jeroen Herremans, civic entrepeneur van het cluster Energy in Arnhem, is het duidelijk: we moeten zo snel mogelijk de urgentie van de energietransitie inzien. “Net zoals hoe het bij corona gebeurde, moeten we met dezelfde geldinvesteringen én snelheid de uitdaging aanvliegen”, is hij stellig. Daarin ligt volgens hem een belangrijke rol voor de samenwerkingen tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijven: triple helix dus.

Herremans doet zijn oproep in zijn column in Hét Ondernemersbelang. Volgens hem zijn er grote paralellen te trekken tussen de coronacrisis en de klimaatcrisis, waar ons gebruik van fossiele brandstoffen een belangrijke rol bij speelt. Waar er in Nederland bijvoorbeeld een anderhalvemetermaatregel werd ingevoerd om te voorkomen dat het virus zich sneller verspreidt, pleit Herremans nu ook voor veranderingen die de impact op onze leefomgeving verkleinen.

Jeroen HerremansHerremans: “Bij de klimaatcrisis zul je daarvoor minder energie moeten gaan gebruiken of overstappen op duurzame energie. Daarnaast heeft de klimaatuitdaging ook ‘vaccins’ nodig: innovatieve nieuwe oplossingen en toepassingen die je op grote schaal kunt uitrollen. In het leveren van dat soort oplossingen zijn we als regio Arnhem-Nijmegen erg goed. Binnenkort mede door Connectr, dat het nieuwe regionale brandpunt van de energietransitie wordt.”

Vaccins voor klimaatcrisis

Voor Connectr ligt een belangrijke rol weggelegd, zo voorspelt Herremans. Het project bundelt de kennis en kunde van bedrijven, kennisinstellingen en de overheid op het gebied van Energy. Hierdoor ontstaan nieuwe ideeën en komen deze in de praktijk terecht. Zo draagt Connectr als vlaggenschip van het cluster Energy bij aan de energietransitie. Daarnaast vormt het op die manier een aanjagersrol binnen de regionale economie.

Herremans: “Namens The Economic Board roep ik iedereen op om de urgentie van het klimaatvraagstuk in te zien, de economische kansen te pakken en elkaar op Connectr op te zoeken om beleid en activiteiten af te stemmen en toegepast te maken. Op die manier kunnen we hier samen ‘vaccins’ voor de energietransitie ontwikkelen.”

Energietransitie haalbaar

En dát de energietransitie haalbaar is, is voor Herremans en anderen eveneens duidelijk. Hij besprak dat thema met Willem Jan-Hanegraaf (Rijnstate), Bas van Beers (Empowered Energy Builders), Jan Putman (Solar Energy Booster), Aart-Jan de Graaf (HAN), Maurice Kostons (EQUANS) en Ruud Schuurman (RCT Gelderland) in een rondetafelgesprek, ook leesbaar bij Hét Ondernemersbelang. Volgens de deelnemers van deze sessie is het vooral de vraag hoe Nederland alle doelstellingen haalbaar maakt.

Hierover heeft Herremans ook ideeën: “We moeten op zoek naar de boegbeelden. Mensen die een goed idee hebben en hun nek willen uitsteken. Die mensen moeten we een grotere rol geven. Ik zie het als mijn taak om te kunnen zorgen dat er iets tegenover de overheid staat, zodat ze geen ‘nee’ kunnen zeggen. We moeten het met zijn allen doen en we moeten allemaal een eigen actieve rol pakken op de positie waar je zit. En dat kunnen ook mensen van de overheid zijn.”

Ideeën verder helpen

Volgens Herremans lopen er veel mensen rond met goede ideeën. Deze krijgen helaas niet altijd genoeg ruimte. Het gebeurt bijvoorbeeld geregeld dat ‘visionairs’ binnen hun eigen omgeving het idee niet altijd naar het volgende level kunnen brengen. Met Connectr heeft hij een plek in handen om deze ideeën wel te laten demonstreren en opschalen.

Ook in het rondetafelgesprek benoemt Herremans de urgentie van de energietransitie: “We moeten durven voorop te lopen. Heb dan de ambitie om deze regio als eerste te ontsluiten naar energieneutraal. Maak industrieterreinen groen door te experimenteren met energy hubs. Laten we in de regio voorvechters vinden en met alle achttien gemeenten deze uitdaging oppakken. En wij, de voorvechters in het bedrijfsleven moeten die ambitie steunen.”

Cluster Energy

Het iconisch cluster Energy van The Economic Board zet in op de ontwikkeling en toepassing van sleuteltechnologieën, die de basis vormen voor het realiseren van innovaties. Zij hebben een grote invloed op de maatschappelijke uitdagingen rondom de energietransitie. Civic entrepreneur Jeroen Herremans van het cluster Energy is als aanjager en directeur betrokken bij Connectr.

Meer Connectr

Meer over Arnhem

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail