TropIQ Health Sciences; malaria

TropIQ uit Nijmegen krijgt meer dan een miljoen van Bill en Melinda

Het Nijmeegse TropIQ Health Sciences, één van de parels van The Economic Board, krijgt voor de derde keer in hun historie een investering van de Bill and Melinda Gates Foundation. Het gaat deze keer om 1,1 miljoen euro. TropIQ, een spin-off van het Radboudumc, zoekt naar nieuwe geneesmiddelen om infectieziektes die door muggen worden overgebracht – zoals malaria – te bestrijden.

Al twee keer eerder kreeg TropIQ een investering van de Bill and Melinda Gates Foundation. In de start-upfase van het bedrijf, tien jaar geleden, een miljoen euro en drie jaar geleden nog eens een half miljoen. Nu komt daar dus nog eens meer dan een miljoen euro bij. Die investering is specifiek bedoeld voor een nieuw opgezette samenwerking van TropIQ met Google en de Universiteit van Washington.

Algoritmen van Google

In De Gelderlander vertelt biotechnoloog en projectleider Marnix Vlot over die samenwerking: “Wij leveren met ons onderzoek de data, Google laat daar slimme algoritmen op los om betere antimuggenstoffen te ontdekken en samen met de groep in Washington proberen we de werkingsmechanismen van deze stoffen te ontrafelen.”

Hij heeft hoge verwachtingen, zo vertelt hij: “Er komen straks nog effectievere middelen op de markt. Daardoor ben je beter beschermd tegen muggen en vooral tegen de ziektes die ze verspreiden, zowel hier als in de tropen. Als je bijvoorbeeld denkt aan de geleidelijke opmars van de tijgermug in Europa is dat nooit te vroeg.”

De nieuwe samenwerking biedt volgens Vlot werkgelegenheid aan vier extra mensen. Zij gaan zich met middelen tegen muggen maar ook tegen bijvoorbeeld teken bezighouden.

Mijlpaal in 2016

TropIQ bereikte in 2016 een mijlpaal, toen een muis werd genezen van malaria dankzij een door het bedrijf ontwikkeld medicijn. Toen ontving het ook de Parel-award van The Economic Board. In 2018 publiceerde het een onderzoek naar de effecten op mensen van zogenoemde isoxazolines, medicijnen die gebruikt worden om huisdieren te beschermen tegen teken en vlooien. Als mensen die medicijnen gebruiken, kunnen ze uitbraken van malaria, Zika en dengue voorkomen, zo ontdekte TropIQ.

Het bedrijf pakt de komende jaren stevig door, geeft Vlot in het gesprek met De Gelderlander aan. “We blijven onderzoek doen naar voorkómen en genezen van diverse ziekten, zoals malaria, tuberculose, en de ziekte van Lyme. Er is nog heel veel te ontdekken op dat gebied. Stilzitten is er dus niet bij.”

Ook interessant

TwitterLinkedInEmail
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail