InScience 2019

Onze tips voor de vijfde editie van InScience

InScience draait vanaf 6 november alweer voor de vijfde keer. Dit internationale filmfestival over wetenschap ontstond en bloeide op in Nijmegen. Dit jaar is het onderwerp genetische modificatie. Hoe veranderen we met de techniek CRISPR-Cas het DNA van mensen, dieren en planten en wat betekent dat? Dit zijn onze tips voor InScience 2019.

Tips InScience 2019

Het programma biedt veel aansluiting op de topsectoren Food en Health in #Lifeport. The Economic Board tipt daarvoor de volgende films:

  • De eerste film van het festival is Human Nature, een mooie eye-opener over de kansen en bedreigingen van genetische modificatie. We kunnen het genenpakket van mensen en dieren aanpassen, en ook dat van planten. Daarmee kunnen we ons voedsel, brandstof en zelfs hele ecosystemen veranderen.
  • De documentaire Artifishal vertelt het verhaal van wilde zalm die bedreigd wordt door gekweekte zalm. De zalmkwkekerij verzwakt namelijk het genetisch materiaal van de wilde zalm. Na afloop vertelt hoogleraar Gert Flik van de Radboud Universiteit over de verbetering van kweekmethodes.
  • In de speelfilm Gattaca kunnen ouders hun kind genetisch samenstellen. Vincent Freeman is een kind dat ‘gewoon’ uit liefde is geboren. En hij moet zich staande houden in een wereld vol perfecte mensen. Vooraf aan de film houdt Han Brunner, hoogleraar menselijk en moleculaire genetica, een lezing over het doorgronden van het menselijk DNA.
  • Over een paar jaar levert het sleutelen aan DNA hyperschattige dieren op, maar misschien ook wel menselijk supersperma of levensverlengend voedsel. Dit shortsprogramma gaat speculeert over de toekomst. Anna Czerednik is docent aan de HAN en houdt zich bezig met biotechnologie en plantenfysiologie. Ze geeft een inleiding over de ethische overwegingen in biotech.

 

  • Food Evolution laat zien hoe genetische modificatie van voedsel de wereld splijt. Het is een persoonlijk, provocerend en bij tijden vermakelijk verhaal over voedsel en de productie ervan en misschien vooral over onszelf. Want voedsel is emotie. Zoë Robaey, expert op het gebied van bio-ethiek, biotechnoloog Michelle Habets en agro-ecoloog Bert Lotz gaan in discussie over (de gevolgen van) de wisselwerking tussen technologie en ecologie. Scott Hamilton Kennedy, de regisseur van Food Evolution, neemt ook deel aan het gesprek.

Supported by The Economic Board

InScience is ‘supported by’ The Economic Board. De board zet kennis en netwerk in om InScience te helpen, waardoor het festival zich in korte tijd heeft kunnen ontwikkelingen tot festival met internationale allure. Met behulp van het netwerk van de Board worden deuren geopend voor InScience die anders gesloten zouden blijven, aldus Johan van de Woestijne, directeur InScience.

Ook interessant

TwitterLinkedInEmail