Tinybot Tessa, Sprout eHealth Challenge

Tinybot Tessa geeft ouderen met beginnende dementie weer controle over hun leven

Vanaf vandaag krijgen meer dan 200 ouderen met beginnende dementie in Nederland gezelschap van tinybot Tessa. Tessa helpt hen weer controle te krijgen over hun dagelijks leven, zodat zij prettiger thuis kunnen blijven wonen. Ook blijven de ouderen in beweging en hebben ze meer sociaal contact.

Tessa is een tinybot: een kleine, sociale robot. Deze nieuwe generatie robots biedt structuur aan in de dag van ouderen met dementie en verlicht de zorgtaak van de familie in deze stressvolle periode. Tessa spreekt gedurende de dag herinneringen uit en speelt persoonlijke muziek af. De herinneringen en muziek worden ingevoerd met een eenvoudige app. Wang Long Li, ontwikkelaar van tinybot Tessa: “Zorgverleners zijn goed in het geven van persoonlijke  aandacht. Wat Tessa goed kan is mensen voorbereiden op hun afspraken en hen op gezette tijden stimuleren de dingen te doen die ze zelf nog kunnen doen. Zoals een extra glas water drinken op een warme dag of een stukje wandelen. Tessa is echt een aanvulling op de zorg zoals we die kennen. Ze geeft vanaf vandaag meer dan 200 ouderen met dementie een stuk controle over hun leven terug.

Meer dan 260.000 Nederlanders hebben een vorm van dementie. Ouderen met dementie voelen zich vaak onzeker doordat ze steeds meer dingen vergeten, zoals het legen van de brievenbus en het innemen van medicijnen. Afgelopen jaren hebben 50 ouderen met dementie Tessa getest. Mevrouw van Boxtel, deelnemer aan proeftuin Brabant Zorg: “Tessa is mijn maatje, omdat ze zegt wanneer ik moet eten. Ook herinnert Tessa mij eraan wanneer de taxi voor de deur staat, zodat ik me op tijd klaar kan maken.” Mantelzorgers en zorginstellingen zijn ook enthousiast over Tessa. Doordat de tinybot gedurende de dag tips geeft, krijgt de bewoner meer houvast om zelfstandig te leven en heeft de zorgverlener meer tijd voor sociaal contact.

De toepassing van Tinybots is de afgelopen jaren voornamelijk getest bij ouderen met dementie, maar blijkt ook op mensen met een verstandelijke beperking of cognitieve gedragsstoornis een positief effect te hebben. Vanaf vandaag krijgen daarom ook 50 mensen met een cognitieve gedragsbeperking, zoals autisme, een Tessa in huis. Wang Long Li: “Hoe meer onderzoek en testen we doen, hoe meer we zien dat een grote groep mensen baat heeft bij een maatje zoals Tessa. Onze droom is om deze mensen in binnen en buitenland meer controle over hun leven te geven.”

Tinybots is gevestigd op de Novio Tech Campus in Nijmegen. Hubert Bruls, voorzitter van The Economic Board en burgemeester van Nijmegen is trots op de ontwikkelaars van Tessa: “Het verlies van zelfstandigheid is iets wat ons als mens diep raakt. Ik ben er dan ook trots op dat een innovatie uit onze regio een grote groep mensen in Nederland een stuk controle over hun leven teruggeeft. Samen met Wageningen zetten we in de regio Arnhem-Nijmegen sterk in op het stimuleren van sociale innovaties. Tessa is daar een ontzettend goed voorbeeld van. Een robot kan en mag niet de plaats van een mens innemen, maar kan wel goed mensen helpen die hun zelfstandigheid deels verloren hebben.”

Tinybot Tessa kost bij een abonnement van drie jaar 1 euro per dag.

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail