The Economic Board x INNOVATE 2019

In de Arnhemse Eusebiuskerk kwamen op 3 oktober 500 mensen bij elkaar op het jaarlijkse event van The Economic Board. Dit keer in een coproductie met het techniekfestival INNOVATE, dat opende met dit event. Samenwerking was het woord van de avond. En onverwachte ontmoetingen leiden daar vaak toe …

Dit is Lifeport. Hier kan iedereen naar toe komen en er toe doen. Hier gebeurt het.

The Economic Board x INNOVATE

The Economic Board x INNOVATE

Ahmed Marcouch en Hubert Bruls gezamenlijk op het podium.

Rens de Jong, presentator van RTL Z en BNR, was dagvoorzitter en opende meteen to the point: Dit is de meest innovatieve regio van Europa, maar daar moeten we wel aan blijven werken. Onverwachte verbindingen zijn daarvoor belangrijk, zoals die hier kunnen ontstaan bijvoorbeeld.”

Nadat iedereen een prachtig bioplastic waterflesje van het Nijmeegse Be O Bottle op zijn stoel had gevonden, kreeg het publiek nog veel meer innovaties voorgeschoteld. Zoals The Economic Board-directeur Sigrid Helbig opmerkte: “Het was moeilijk een selectie te maken voor vanavond, zóveel is er hier in de regio. Er zijn hier zulke coole dingen, ik kan me voorstellen dat mensen denken: wow, ik wou dat ik dat had.”

Wat is het met deze regio?

The Economic Board x INNOVATE

Bastiaan Barenbrug neemt de Parel-award in ontvangst

Sprekers uit alle geledingen vertelden wat volgens hun de reden is dat deze regio het zo goed doet op innovatiegebied. Zo stelde John Baekelmans, vice president en managing director imec Nederland:Met fantastische partners als de Radboud Universiteit en Wageningen University & Research gaan we werken aan Food en Health. De besten samen, dat moet vuurwerk gaan geven.”

Heino Falcke, die vertelde over zijn zoektocht naar het zwarte gat, ziet hoe de regio deel is van wereldwijde samenwerking: “We hadden een fantastische groep, met Harvard en Radboud.” Tom Kortbeek, directeur van INNOVATE: Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat muziekpodia een stad extra aantrekkelijk maken voor bedrijven om zich te vestigen. En dat is eigenlijk niks nieuws: het gaat over community. Mensen willen ergens bij horen, aan bijdragen. Dat kan hier, in deze haven,  dit is Lifeport. Hier kan iedereen naar toe komen en er toe doen. Hier gebeurt het.”

Aan het einde van de avond reikte Sigrid Helbig de dertiende Parel-award uit. Het Nijmeegse bedrijf Barenbrug is wereldwijd nummer twee op het gebied van gras. “Met deze Parel-award brengen we ook onder de aandacht dat de speersector Food behalve uit directe voedselproductie uit nog veel meer aan voeding gerelateerde thema’s kan bestaan.”

Reik naar de sterren! Met beide benen op de grond kom je daarbij niet vooruit.

Food, Health en Energy

De uitvindingen die langs kwamen zijn te veel om op te noemen, maar wist u al dat:

  • De door Gelderse Vallei ontwikkelde ijslolly Frodio slechts 10cc water bevat. Dat is fijn voor patiënten die niet veel mogen drinken, maar wel dorst hebben.
  • Robot Ziggy kinderen met diabetes instructies geeft en dat dat heel goed werkt?
  • In elke auto chips van NXP zitten, geproduceerd op de Nijmeegse Novio Tech Campus?
  • Een coalitie van vijf waterstofbedrijven, waarvan vier uit Arnhem, de Chinese markt gaat veroveren?
  • MindTrace een systeem ontwikkelt dat van elke camera een emotielezer maakt?
  • Barenbrug gras ontwikkelt dat koeien minder methaan laat produceren?
  • Climate Booster radiatoren vijftig tot tachtig procent efficiënter maakt en in elk huis aan de verwarming kan worden gemonteerd?
  • De Eusebiuskerk een centrum van innovatie wil worden?
  • Ahmed Marcouch en Hubert Bruls trots zijn op elkaars stad en de regio?

#Lifeport

Sigrid Helbig riep iedereen op om nog meer verhalen over de regio te delen op social media, met #Lifeport. “Vandaag gaan we live met de hashtag #Lifeport waarin wij uw verhalen bundelen en etaleren om zo onze zichtbaarheid en daarmee vindbaarheid in Den Haag, in Brussel, in Europa en de wereld nog groter te maken. Want u weet: men moet ons eerst zien STAAN, en dan pas kunnen ze ons zien ZITTEN. Hierbij nodigen wij u uit om UW verhaal, of – om bij de sterren te blijven – uw moonshot op #Lifeport te delen. Reik hierbij naar de sterren! Met beide benen op de grond kom je daarbij niet vooruit. Sta klaar voor uw eigen ruimtevlucht. Vraag niet naar het stoelnummer! Stap gewoon in!”

Bekijk hier welke verhalen al gedeeld zijn!

Ook interessant

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail