The Economic Board voucher; Parel Royal Eijkelkamp heeft living lab InnoDrought opgezet om waterschaarste en droogte in Nederland tegen te gaan

Buurbedrijven Altop en Royal Eijkelkamp profiteerden van The Economic Board voucher De Groeiversneller en vonden elkaar

The Economic Board gaf de afgelopen jaren in samenwerking met Oost NL en de provincie Gelderland voor in totaal 300.000 euro aan vouchers uit binnen het kader van De Groeiversneller. Nu alle vouchers zijn vergeven, is het tijd op terug te kijken. Dat doen we met Altop en Royal Eijkelkamp, twee bedrijven uit de Liemers, die profiteerden van de vouchers én die elkaar vonden. Inmiddels vormen ze gezamenlijk grote en mooie projecten op het vlak van food en duurzaamheid.

Richard Dobbelmann; The Economic Board voucher

Business associate Richard Dobbelmann is blij met de goede samenwerking met Oost NL: “De organisaties versterken elkaar op een heel mooie manier.”

Richard Dobbelmann, business associate van The Economic Board, vertelt hoe het initiatief voor de vouchers tot stand kwam. “We merkten bij The Economic Board dat we vaak relatief kleine bedragen nodig hadden om mooie projecten of initiatieven op gang te kunnen krijgen. Met die vraag gingen we naar de provincie. Zij zagen die toegevoegde waarde ook en we kregen een budget van 300.000 euro, bedoeld voor initiatieven met veel potentie die buiten bestaande regelingen vielen.”

Na het overwegen van meerdere mogelijkheden werd besloten om met de The Economic Board voucher aan te haken bij het bestaande en al succesvolle programma De Groeiversneller van ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Die organisatie was namelijk al ingericht op verschillende zaken eromheen op onder andere financieel en juridisch gebied.

Er ontstond een mooie samenwerking, vertelt Dobbelmann. “De organisaties versterken elkaar op een heel mooie manier. Beide partijen hebben een eigen netwerk waarin verschillende soorten bedrijven opereren. Wij droegen de projecten aan en koppelden die vervolgens terug naar Oost NL. Zij deden de verdere afwikkeling, wij konden ons inhoudelijk op de projecten richten. Dat werkte heel goed, voor ons allebei.

Bodem- en wateronderzoek

Chiel Berndsen; The Economic Board voucher

Chiel Berndsen van Altop bij Draintalent, waarvoor ze een The Economic Board voucher ontvingen.

Een van de bedrijven die profiteerde was Altop uit Beek (gemeente Montferland). Dat ontwikkelde het product Draintalent, dat de bodemconditie van bijvoorbeeld voetbalvelden, maar ook gewassenvelden, op niveau houdt. Als het veel heeft geregend zorgt het systeem er volledig automatisch voor dat het water wordt afgevoerd, als het juist lange tijd droog is geweest wordt er water toegevoegd. Daarnaast voegt de Draintalent ook automatisch de juiste hoeveelheid voeding en zuurstof toe. Het product vond zijn oorsprong bij een lokale amateurvoetbalclub, maar heeft inmiddels zijn weg naar de top van het betaalde voetbal gevonden en wordt buiten de sportwereld gebruikt in de Agrofood-sector.

“Altop en Royal Eijkelkamp zijn twee enorm interessante bedrijven voor de regio, in veel opzichten. Het zijn echt pareltjes die internationaal en samen prachtige en superbelangrijke dingen doen.” Richard Dobbelmann, business associate The Economic Board

Altop had al contact met The Economic Board om samen te zoeken naar groeimogelijkheden. Toen de vouchers beschikbaar kwamen bleken die meer dan welkom. Directeur Chiel Berndsen vertelt waarom: “We hebben De Groeiversneller met name gebruikt om wat meer kabaal te maken. We schakelden een extern marketingbureau in met de juiste kennis en ervaring om een product in de markt te zetten. Dat was een flinke investering, terwijl er al heel veel geld in de ontwikkeling ging zitten, dus die voucher was daar heel geschikt voor. Zonder de Groeiversneller had het hele traject veel langer geduurd. Het deed wat de naam zegt: de plannen versnellen.”

Royal Eijkelkamp Parel; The Economic Board voucher

De Parel-award werd uitgereikt aan Fons Eijkelkamp (rechts) en Huug Eijkelkamp (links, huidige eigenaar).

Ook Royal Eijkelkamp, Parel van de regio, maakte gebruik van de The Economic Board-voucher binnen De Groeiversneller. Het familiebedrijf uit Giesbeek (gemeente Zevenaar) is specialist in oplossingen voor bodem- en wateronderzoek en doet grote en internationale projecten. Volgens CEO Huug Eijkelkamp kwam de voucher, die onder meer voor marketing werd ingezet, goed van pas.

De grootste winst voor beide bedrijven was echter dat ze elkaar leerden kennen. Ze liggen op net iets meer dan vijftien kilometer fietsafstand van elkaar verwijderd, maar hadden nog nooit contact gehad. “Ik kende de naam, maar meer ook niet. Richard Dobbelmann had het steeds vaker over Royal Eijkelkamp en via hem kwam er contact”, zegt Berndsen. Nu werken de twee zeer succesvol samen bij een aantal grote projecten. Berndsen: “Wij hebben bepaalde gepatenteerde technologieën ontwikkeld, waaronder de techniek achter de Draintalent. Royal Eijkelkamp weet alles van de bodem en heeft een netwerk in die wereld. Dat past perfect bij elkaar. We trekken steeds vaker samen op.”

Eijkelkamp sluit zich daarbij aan. “Altop maakt fantastische technologische oplossingen, maar het heeft geen groot commercieel apparaat. Daar kunnen wij ze bij helpen. Eén en één bleek drie. Dat komt ook door de mentaliteit: we zijn allebei bedrijven die niet alleen dingen bedenken maar ze ook echt doen. Als je bedenkt dat we voor minstens 97 procent buiten Nederland actief zijn, is het best bijzonder dat we op een steenworp afstand zo’n fijne samenwerkingspartner hebben gevonden.”

Impact door samenwerking

Royal Eijkelkamp InnoFields;

Inmiddels hebben Altop en Royal Eijkelkamp elkaar gevonden en werken ze op diverse fronten samen, zoals bij InnoFields

Dobbelmann is trots op de twee bedrijven. “Het zijn twee enorm interessante bedrijven voor de regio, in veel opzichten. Ze zijn bij het grote publiek misschien niet heel bekend, maar het zijn echt pareltjes die internationaal en samen prachtige en superbelangrijke dingen doen.”

Het gaat bij die samenwerking niet om kleine projectjes. Integendeel zelfs. Eijkelkamp: “Om een voorbeeld te geven: in Brazilië brak twee jaar geleden een dam door, waarbij veel mensen om het leven kwamen, en er ook andere grote gevolgen waren, waaronder voor het milieu. Met Altop hebben we voor een oplossing gezorgd waarbij we de zogeheten tailing ponds continu monitoren en zorgen dat ze stabiel blijven. Het water wordt bovendien gerecycled, waardoor er geen nieuw grondwater nodig is.”

Hij noemt nog een gezamenlijk project, de businessline Eijkelkamp Life. “Daarbij brengen we bodemleven in de grond op plekken waar nog geen bodemleven is. Vervolgens kunnen er gewassen en bomen groeien.” Ook bij InnoFields, een groot living lab voor producten en projectconcepten in Giesbeek, krijgt Royal Eijkelkamp ondersteuning van Altop. “Daar laten we de wereld zien wat we daadwerkelijk doen en kunnen.”

Vervolg

De 300.000 euro die The Economic Board van de provincie kreeg is inmiddels volledig vergeven. Momenteel wordt er gesproken over een mogelijk vervolg. De samenwerking tussen The Economic Board en Oost NL smaakt in ieder geval naar meer. Dobbelmann: “We zijn met elkaar in gesprek, onder andere over de mogelijkheid om een deel van het geld dat Oost NL beschikbaar heeft te gebruiken voor vouchers rondom bepaalde thema’s, zoals bijvoorbeeld Artificial Intelligence. De samenwerking bij De Groeiversneller is namelijk erg goed bevallen.”

Foto in de header: Royal Eijkelkamp heeft living lab InnoDrought opgezet om waterschaarste en droogte in Nederland tegen te gaan

Meer over De Groeiversneller

Meer over Altop en Royal Eijkelkamp

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail