The Economic Board: 2019 in beeld

Nog een paar uur tot het nieuwe jaar begint: 2020 belooft een groots jaar te worden. Vol met nieuwe samenwerkingsverbanden, nog betere relaties met clusterpartners en vooral heel veel ontwikkelingen in en innovaties uit de regio. Laten we een moment nemen om nog heel even te kijken waar wij ons bij The Economic Board in 2019 mee bezig hebben gehouden.

In dit artikel vindt u:

 • De drie nieuwe Parels van de regio
 • Ons jaarlijkse event
 • #Lifeport
 • De drie bijeenkomsten voor Eerste en Tweede Kamerleden
 • Drie nieuwe projecten van The Economic Board
 • The Economic Board 3.0
 • Een dag uit het leven van… het projectbureau
 • Wisselingen in de board
 • En nog veel meer…!

Scrol door naar onderen om alle artikelen te lezen en video’s te bekijken!

Wij wensen al onze partners een fijne jaarwisseling. Op naar een groots 2020!

Drie nieuwe Parels

Aan parels geen gebrek in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Ook in 2019 hebben we weer aan drie bijzonder innovatieve bedrijven de Parel-award uitgereikt. De winnaars in 2019 waren Barenbrug, Noldus IT en Elestor.

Barenbrug

Barenbrug is wereldwijd de nummer twee op het gebied van veredeling, productie en verkoop van graszaad. In ruim zeventig landen verkopen ze hun producten aan zowel de landbouwindustrie als de recreatiemarkt. “Door ons te richten op hoogkwalitatieve gazon- en voedergewassen en jaarlijks veel te investeren in research zijn we een wereldspeler geworden”, aldus Jos van der Wielen, managing director van Barenbrug Holland BV.

Noldus IT

Noldus IT ontwikkelt en levert wereldwijd meet- en analysesystemen voor gedragsonderzoek. “Daarmee leveren wij een belangrijke bijdrage aan relevante thema’s die de kwaliteit van leven van mens en dier verbeteren”, aldus oprichter Lucas Noldus. Tijdens zijn promotieonderzoek legde hij met de ontwikkeling van het eerste computerprogramma de basis voor het huidige portfolio. Het bedrijf werd voorgedragen door partner i3B.

Elestor

Met het bouwen van waterstofbromide flowbatterijen maakt Elestor het mogelijk grote hoeveelheden duurzaam opgewekte energie op te slaan tegen lagen kosten. “Daarmee hopen we de haperende energietransitie vlot te trekken”, aldus Guido Dalessi CEO, die samen met CTO en oprichter Wiebrand Kout de directie vormt.

The Economic Board x INNOVATE

In de Arnhemse Eusebiuskerk kwamen op 3 oktober 500 mensen bij elkaar op het jaarlijkse event van The Economic Board. Dit keer in een coproductie met het techniekfestival INNOVATE, dat opende met dit event. Samenwerking was het woord van de avond. En onverwachte ontmoetingen leiden daar vaak toe. Rens de Jong, presentator van RTL Z en BNR, was dagvoorzitter en opende meteen to the point:

Dit is de meest innovatieve regio van Europa, maar daar moeten we wel aan blijven werken. Onverwachte verbindingen zijn daarvoor belangrijk, zoals die hier kunnen ontstaan bijvoorbeeld.”

#Lifeport

Dit was ook de avond dat The Economic Board-directeur Sigrid Helbig #Lifeport introduceerde: “Met #Lifeport bundelen en etaleren wij uw verhalen, om zo onze zichtbaarheid en daarmee vindbaarheid in Den Haag, in Brussel, in Europa en de wereld nog groter te maken. Want u weet: men moet ons eerst zien STAAN, en dan pas kunnen ze ons zien ZITTEN. Hierbij nodigen wij u uit om UW verhaal, of – om bij de sterren te blijven – uw moonshot op #Lifeport te delen. Reik hierbij naar de sterren! Met beide benen op de grond kom je daarbij niet vooruit. Sta klaar voor uw eigen ruimtevlucht. Vraag niet naar het stoelnummer! Stap gewoon in!

Meer over #Lifeport

Drie bijeenkomsten voor Kamerleden

Drie keer per jaar organiseert The Economic Board informatiebijeenkomsten voor Eerste en Tweede Kamerleden. Tijdens de bijeenkomsten bespreken de Kamerleden met de genodigden uitdagingen, ontwikkelingen en innovaties rondom actuele thema’s uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Dit jaar werd alweer de tiende! bijeenkomst georganiseerd. Ook in 2020 worden er weer drie nieuwe bijeenkomsten opgezet op 6 maart, 5 juni en 6 november.

Digital security

Op 29 maart organiseerde The Economic Board de eerste werkbijeenkomst voor Eerste en Tweede Kamerleden van 2019. Bij Dirkzwager legal & tax bespraken professionals uit de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen met de Kamerleden de ontwikkelingen en vraagstukken rondom Digital SecurityUit de Eerste Kamer was Esther-Mirjam Sent (PvdA) aanwezig en uit de Tweede Kamer was Evert-Jan Slootweg (CDA) van de partij.

Sport, voeding, gezondheid

Op vrijdag 6 september kwamen Eerste en Tweede Kamerleden en Gelderse experts in sport, gezondheid en voeding bijeen bij het Gelderse bedrijf Barenbrug. In de Nijmeegse vestiging van deze innovatieve grasontwikkelaar wisselden betrokkenen informatie uit over innovaties rondom sport, voeding, gezondheid en gras. Daarbij werden praktijkvoorbeelden uit de regio aan de Kamerleden voorgelegd. Aanwezige Kamerleden waren Eerste Kamerlid Esther–Mirjam Sent, en Tweede Kamerleden Hayke Veldman (VVD) en Lisa Westerveld (GroenLinks).

Artificial Intelligence

Op vrijdag 6 december bezochten Eerste en Tweede Kamerleden en Gelderse experts in Artificial Intelligence (AI) het Radboudumc voor een informatieve werkbijeenkomst. In de Innovation Space van het ziekenhuis kwamen de Kamerleden samen met hoogleraren, onderzoekers en ondernemers om kennis en ervaringen uit te wisselen. Daarbij werden er ook voorbeelden van AI in de praktijk aan de Kamerleden Remco Dijkstra (Tweede Kamer, VVD) en Esther–Mirjam Sent (Eerste Kamer, PvdA) voorgelegd.

De laatste ontwikkelingen

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom The Economic Board? Schrijf u hieronder in en we houden u maandelijks op de hoogte!

Nieuwe projecten en activiteiten

Als aanjager en verbinder is The Economic Board altijd bezig om projecten en activiteiten in de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen naar een hoger niveau te tillen. In 2019 waren wij betrokken bij een mooi altijd nieuwe ontwikkelingen. We lichten er drie uit:

CITC

Het Chip Integration Technology Centre (CITC) wordt een open innovatiecentrum. Het CITC vormt een brug tussen fundamenteel onderzoek naar chipintegratie en nieuwe technologische producten die in Nijmegen en omgeving worden ontwikkeld en wereldwijd worden toegepast. The Economic Board helpt het CITC onder andere rondom haar communicatie.

OnePlanet

OnePlanet is een initiatief van imec Nederland, Radboudumc, Radboud Universiteit en Wageningen Universiteit & Research. Het samenwerkingsverband slaat de handen ineen om langetermijnoplossingen te ontwikkelen die de gezondheid bevorderen en helpen bij de productie van voedsel op een duurzame en evenwichtige manier. Deze kennis wordt gebundeld in een nieuw onderzoekscentrum, met afdelingen in Wageningen en in Nijmegen. The Economic Board is vanaf het begin van het initiatief nauw betrokken bij de realisatie.

Artificial Intelligence Center

De verwachte impact van Artificial Intelligence (AI) is enorm. Nationaal en internationaal wordt dit gezien en wordt er stelling ingenomen. In dit geweld neemt de Radboud Universiteit, die al dertig jaar lang bezig is met onderzoek op het gebied van AI, een toppositie in. Met het Artificial Intelligence Center creëren we een ecosysteem waarin verbindingen tussen de Radboud Universiteit en Radboudumc en het bedrijfsleven, tussen het bedrijfsleven en overheden, tussen corporates, start-ups en scale-ups worden gerealiseerd. Het initiatief heeft de hoogst haalbare stempel, ‘approved by’, gekregen van The Economic Board,

The Economic Board 3.0

Eind april 2019 is de evaluatie van drie jaar The Economic Board afgerond en zijn de evaluatierapporten aangeboden aan de Regio Arnhem Nijmegen. Het afgelopen half jaar is er voortvarend aan de slag gegaan met het opvolgen van de aanbevelingen.

Een van de belangrijkste uitkomsten uit de evaluatie was dat de betrokkenen kansen zagen om de samenwerking tussen The Economic Board en de Investeringsagenda te intensiveren. Er werd een grote overlap in de twee agenda’s gezien. Het afgelopen half jaar hebben de board en de stuurgroep Investeringsagenda een aantal keer gezamenlijk om tafel gezeten. Achter de schermen is hard gewerkt aan een plan voor de invulling van de vernieuwde samenwerkingsvorm. Daarbij is ook afstemming gezocht met het versterkingsproces van de regionale samenwerking van de achttien regiogemeenten. Daarom zijn in december de eerste drie civic entrepreneurs aan de slag gegaan:

 • Jan Luijten, civic entrepreneur Slimme Duurzaamheid
 • John van Sambeek, civic entrepreneur Health, Hightech, Food
 • Jeroen Herremans, civic entrepreneur Energy

Samenstelling van de board

Ook in de samenstelling van The Economic Board is een en ander veranderd. We namen afscheid voormalig boardleden  Toon van Asseldonk, Toni Versluijs, Peter van Dongen, Paul Smits, Marcel Hielkema, Michiel Scheffer en Edwin de Rooij, en in het bijzonder van Leon van Halder die helaas is overleden in 2019.

Daarentegen verwelkomden we ook een aantal nieuwe boardleden: Bernard de Graaf, Carol van Eert, Ingrid Thijssen, Monique Esselbrugge en Peter Kerris. Welkom!

Een dag uit het leven van…

In 2019 wilden we meer inzicht bieden in de werkzaamheden van de leden van het projectbureau. We namen daarom een aantal video’s op met onze medewerkers, waarin ze laten zien wat zij beteken voor ondernemers, kennisinstellingen en overheidsinstanties!

Bekijk de huidige samenstelling van de board

Natuurlijk gebeurde er in 2019 nog veel meer!

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail