Netwerk incubator

Hulde aan het netwerk als groeiversneller

Aan het begin van het nieuwe jaar kijken we met bestuurders, ondernemers en wetenschappers terug op 2017 en vooruit naar 2018. Met Bart Heuts, projectmanager Business Angels bij Oost NL, zoomen we in op het ondernemerschap in de regio.

“Valse bescheidenheid, daar staan we om bekend in Oost-Nederland. We doen van alles, maar praten er niet over. In 2017 ben ik geïnspireerd door de gedrevenheid van ondernemers die ik ontmoette. Van start-ups tot familiebedrijven die al generaties lang bestaan. Het mooiste? Dat ondernemers zich kwetsbaar durven opstellen en willen leren. Want zo maak je groei mogelijk.

Cool voor wetenschappers én ondernemers

In 2017 heeft de Wageningen Universiteit & Research laten zien dat ondernemerschap ook thuishoort bij een kennisinstelling. Ze zijn gestart met Campus Connect, een soort stamkroeg waar wetenschappers en ondernemers elkaar opzoeken over onderwerpen die ze samen ‘cool’ vinden.

Dat gaat zo van: ‘Hej, ik ben bezig met drones voor gewassen. Welke wetenschapper kan mij helpen?’ Elke bijeenkomst staat een ander thema centraal: van vleesvervangers tot blockchain. Het is een laagdrempelige manier om te laten zien hoe de wetenschap ondernemers helpt. De connectie tussen die twee vind ik belangrijk. Want innovatie volgt vaak uit fundamenteel en toegepast onderzoek. En bedrijven zijn de motor zijn om die ontdekkingen commercieel op de markt te brengen.

Altijd wel een netwerk dat bij je past

Wil je leren en groeien, dan heeft deze regio je als ondernemer veel te bieden qua dienstverlening en netwerken. The Economic Board, Health Valley, Briskr, StartLife, Oost NL en ga zo maar door. Elk netwerk heeft zijn eigen rol en er is er dus altijd wel één die past bij jouw vraagstuk. Met onder meer De Groeiversneller en Business Angels helpt Oost NL ondernemers met haar expertise bij business development en financieringen. Vanuit onze kennis en ervaring met uiteenlopende businesses blijken ondernemers vooral onze inhoudelijke toegevoegde waarde te waarderen. We adviseren ook over bijvoorbeeld huisvestingsvraagstukken en internationalisering. We werken eraan om onze kennis en ons netwerk steeds beter in te zetten om ondernemers integraal te helpen. Als dat nodig is, haken we gewoon andere netwerken, bedrijven of overheden aan.

Als je het mij vraagt zouden we dat in 2018 in de volle breedte moeten doen. Via welk netwerk je als ondernemer geholpen wordt, maakt mij niet uit. Áls je maar geholpen wordt. Het is belangrijk dat we als losse netwerken onze ego’s steeds opzij durven zetten en een gezamenlijk doel nastreven: groei en zichtbaarheid van de regio. Want dat is toch onze legitimatie?”

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail