TenneTs kantoor in Arnhem

TenneT: energietransitie is een heftig proces

Op 3 oktober 2019 presenteerde The Economic Board x INNOVATE een scala van sprekers met interessante verhalen en plannen. Wie waren er allemaal en waar spraken ze over? Lees hier de inspirerende verhalen nog een keer rustig door.

TenneT

Manon van Beek is CEO van TenneT Holding, Europese netbeheerder van het hoogspanningsnet dat elektriciteit levert aan zo’n 41 miljoen mensen. Het bedrijf werkt vooral in Nederland en Duitsland vanuit het hoofdkantoor in Arnhem.

Van Beek vat eerst bondig samen wat TenneT allemaal doet: “TenneT doet drie dingen: transporteren van elektriciteit op land en zee, met interconnectoren naar andere landen. Ten tweede zorgen we voor het balanceren van het net, elke vier seconden. Duurzame energie is grillig, dat is een uitdaging. En ten derde faciliteren we de markt, zodat bedrijven goed handel kunnen drijven.”

Duurzaamheid

Hoewel TenneT niet discrimineert, is het ook niet neutraal. “We sluiten liever wind en zon aan dan steenkolen.” 80% van de investeringen van TenneT gaan naar het aansluiten van wind en zon, daarvoor heeft het bedrijf groene obligaties uitgegeven. Naast uitbreiding van het net zet TenneT ook in op digitale technologie om het bestaande net beter benutten.

Er komen heel veel trends op ons af. Het is een heftig proces, ook wel pijnlijk. If it is not painful, it is not a transition.

Transitie

Hoe kun je na 2030 de levering zeker houden in periodes zonder wind en zon? Daarvoor richt het bedrijf zich op opslag, met batterijen en waterstof. Ook heeft de overheid TenneT aangewezen als netbeheerder op zee. Offshore windparken aansluiten op het elektriciteitsnet op land, dat is waar TenneT voor gaat zorgen. “We kunnen straks op 60 kilometer afstand klanten aansluiten, dat is uniek in de wereld.”

Arnhem

1500 van de in totaal 5000 mensen werken in Arnhem, en er komt nog een kantoor bij in deze stad. TenneT werkt hier samen met de HAN en universiteiten.

Er zijn maar liefst 500 vacatures bij het bedrijf, dat hard op zoek is naar jong talent.

#Lifeport

Heeft u ook een mooi verhaal over de innovatieve ontwikkelingen in de regio? Sigrid Helbig, directeur van The Economic Board, riep tijdens het event iedereen op om vanaf nu met de hashtag #LIFEPORT verhalen te delen.

 -> Bekijk hier welke verhalen al gedeeld zijn

-> Lees meer over #Lifeport

Ook interessant

TwitterLinkedInEmail