Vierdaagsefeesten

Teamscope: van Chili naar de Novio Tech Campus in Nijmegen

Niet alleen bedrijven uit andere delen van Nederland vestigen zich in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen, maar ook ondernemers uit andere landen. In deze zomerserie nemen we een kijkje bij deze internationale bedrijven. Dit keer Teamscope.

TeamscopeDiego Menchaca (31) uit Chili voelt zich thuis in Nederland. Zijn Nederlands gaat in rap tempo vooruit en hij mist op de warme zomerdag van het interview zelfs de koude Nederlandse dagen. In 2015 vestigde hij zich met Teamscope in Nijmegen en daar heeft hij nooit spijt van gehad. Hij wil er voorlopig niet weg.

Persoonlijke ontwikkeling

Teamscope is een dataverzamelingsplatform voor klinisch onderzoek. Onderzoekers kunnen in een app gegevens opslaan, delen en analyseren. De eenvoud van het gebruik is volgens Menchaca een van de sterke punten. Het internet is niet per se nodig om de data op te slaan en om die reden sloeg het platform al snel aan bij onderzoekers met weinig faciliteiten, zoals in ontwikkelingslanden. “We hebben nog steeds veel gebruikers in Afrika en Zuid-Amerika, maar richten ons niet meer uitsluitend daarop. De laatste tijd komen er ook veel gebruikers uit onder andere Europa en de VS bij. De doelgroep is breed en bestaat zowel uit academische als commerciële onderzoekers.”

Hij is tevreden met de ontwikkeling van zijn bedrijf, dat nu uit een vast team van vijf mensen bestaat. “Als entrepreneur wil je natuurlijk altijd sneller . Je moet je realiseren dat dingen tijd kosten. Ik ben zeker blij met waar we nu staan, wat we voor gebruikers kunnen betekenen en ook met mijn persoonlijke ontwikkeling als ondernemer.”

Rockstart

In 2014 startte Menchaca het bedrijf. Twee jaar later kreeg hij in Chili een mail over het Nijmeegse Rockstart programma. “Ik zag het programma meteen als een kans om de ontwikkeling van Teamscope te versnellen. Ik moest eerst een aantal rondes van interviews

Teamscope

Screenshot van het online platform van Teamscope

doorlopen, wat ik gelukkig op afstand kon doen via videocalls. Uiteindelijk werd ik gekozen als een van de tien mensen die aan het programma mochten deelnemen en kreeg ik de bijbehorende financiële steun. Op dat moment was naar Nederland gaan voor mij nog een experiment dat zes maanden zou duren.”

Menchaca verhuisde naar Nijmegen. Het programma duurde zes maanden, maar vier jaar later zit zijn bedrijf nog steeds op de Novio Tech Campus. “Allereerst omdat ik verliefd op de stad Nijmegen ben geworden. Nijmegen heeft een geweldige manier van leven en heeft het beste feest ter wereld: de Vierdaagse.” De reden is echter ook zakelijk. “Ik kreeg ondersteuning van Oost NL, dat op allerlei vlakken echt een fenomenale partner voor me is. Ik kan altijd bellen om te sparren. Ook heb ik een lening van 100.000  euro van het Radboudumc en Rabobank gekregen. En als alumni van Rockstart kan ik daar ook altijd terecht. Het netwerk is heel goed hier. Ik heb het dus in alle opzichten enorm naar mijn zin.

Headerfoto: ©Mathijs Hanenkamp, via Stichting Vierdaagsefeesten

Ook interessant

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail