European Universities Initiative; succes mercator launch

Mercator Launch en haar start-ups zitten in coronatijd allerminst stil

Corona of niet, de Nijmeegse pre-incubator Mercator Launch ziet de laatste tijd veel succes bij start-ups die het begeleidt of heeft begeleid. De eigen positie in de regio verandert ook, ziet businesscoach Britta Driessen. “We worden steeds beter gevonden.”

Mercator Launch heeft als doel om de ondernemersgeest te stimuleren bij medewerkers, wetenschappers en studenten op campus Heyendaal, waar de Radboud Universiteit (RU), het Radboudumc en de HAN University of Applied Sciences (HAN) gelegen zijn. Het gaat daarbij vooral om de allereerste ondernemersstappen, de zogeheten pre-incubatiefase.

Dat dat goed gaat, blijkt wel uit een indrukwekkend lijstje van bedrijven waarmee het heeft gewerkt of dat nog steeds doet. Of het nu gaat om Crowdience, dat burgers betrekt bij wetenschappelijk onderzoek, AeroCount, dat een fijnstofdetector ontwikkelt, of Sexual Healing, dat vrouwen helpt seksuele trauma’s te overwinnen, ze hebben allemaal een link met Mercator Launch. Net als de robots van THOLIN Robots, de mobiele energieoplossingen van Volta Energy en het modulair nano-medicijn van Mercurna.

Verbindingen leggen

Die zes ondernemingen hebben gemeen dat ze recent allemaal een flinke investering binnenhaalden. Het totaalbedrag daarvan is 1,4 miljoen euro, zo rekende Mercator Launch uit. Dat maakt businesscoach Britta Driessen uiteraard trots. “Zeker in coronatijd is dat een heel mooi bedrag, vinden wij. Om er eentje uit te pikken: Roel Bleumer van Volta Energy is in 2018 een van de eerste ondernemers geweest die we mochten begeleiden. Het is heel mooi om te zien hoe succesvol dat bedrijf nu is en welke geldbedragen het ophaalt. Een ander bedrijf van die zes, Sexual Healing, ondersteunen we sinds 2019. We hebben de onderneemster erachter aan een ervaren co-founder kunnen koppelen om samen de start-up op de kaart te zetten.”

Volta Energy haalde onder andere geld op via televisieprogramma Dragons’ Den, maar de andere investeringen komen voor het overgrote deel uit regionale fondsen, zoals RedMedTech Ventures en Gelderland Valoriseert. En juist dat stemt Driessen tevreden. “De samenwerking met allerlei regionale partijen, van Oost NL tot The Economic Board, wordt steeds tastbaarder. Wij weten hen steeds beter te vinden en zij ons. Ze kloppen zelfs regelmatig proactief bij ons aan om te kijken waar ze kunnen helpen en hoe ze verbindingen kunnen leggen. Die samenwerking is voor ons heel belangrijk, omdat wij er puur voor de eerste fase zijn. Zodra start-ups een product hebben of een aantoonbare market fit bereiken, maken wij de verbinding met andere partijen die hen weer verder kunnen helpen richting marktlancering.”

Een beter pre-incubatieprogramma

Sinds dit jaar vindt er een nieuwe editie van het Improve-programma van Mercator Launch plaats, dit keer in verband met COVID-19 uiteraard geheel online. Daarin zit ook een andere bijzonderheid, die volgens Driessen navolging gaat krijgen. “We kwamen erachter dat het voor de ondernemers fijner is als we het programma opsplitsen in twee delen, waarbij ze halverwege de tijd hebben om hun innovatie te valideren tot een problem-solution-fit. Daarom bestaat het programma nu uit een ‘discovery track’ en een ‘venture track’ met daartussen een periode van ongeveer drie maanden. Zo blijven wij onszelf steeds opnieuw uitvinden door nieuwe ideeën en verbeteringen gewoon uit te proberen, net zoals we dat van de ondernemers verwachten.”

Een absolute voorwaarde voor het succes van Mercator Launch is een nauwe band met de RU, het Radboudumc en de HAN. Van de eerder genoemde ondernemingen zijn THOLIN Robots en Volta Energy gestart door HAN-studenten. Driessen: “De HAN biedt zelf ook minors op het gebied van ondernemerschap en startersbegeleiding aan. Op het moment dat zij niet meer verder kunnen helpen en wij wel, wordt zo’n case overgedragen. De HAN en de RU hebben onderling veel contact. Mijn ervaring is dat het linken van een student of onderzoeker van de RU met iemand van de HAN vaak heel goed werkt. Het wetenschappelijke en strategische van de RU en de praktische aanpak van de HAN vullen elkaar goed aan. Dan ontstaat er kennisuitwisseling en daar zijn we altijd naar op zoek.”

Meer over Mercator Launch

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail